9.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNoi dezvăluiri în scandal de dopaj după olimpiada rusească

Noi dezvăluiri în scandal de dopaj după olimpiada rusească

Conducătorul centrului de analiză antidopaj în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci din 2014, rămase în istorie ca Jocurile lui Putin, a făcut dezvăluiri importante.

Refugiat de puţină vreme în SUA, Grigori Rodcenkov dezvăluie în New York Times un incredibil sistem organizat de trişare în cadrul căruia a fost unul din principalii actori. Un sistem de dopaj care a permis atleţilor ruşi la Soci să „câştige“ 33 de medalii, din care 13 de aur. Niciodată dopajul nu a atins asemenea dimensiuni, susţine Rodcenkov. În fiecare noapte, cu complicitatea serviciilor secrete ruse, el înlocuia eşantioanele de urină ale sportivilor dopaţi cu urină normală, prelevată cu multe luni înaintea competiţiei şi potrivit declaraţiilor sale, zeci de atleţi ruşi au beneficiat de acest sistem. Patru atleţi ruşi, deveniţi campioni olimpici la JO de la Soci, s-au dopat cu steroizi. „Am fost foarte bine echipaţi, ştiam ce avem de făcut şi eram perfect pregătiţi pentru Soci, mai bine ca niciodată. Totul a funcţionat ca un ceas elveţian“, a explicat Rodcenkov în New York Times.  El a estimat că „zeci de atleţi ruşi, din care 15 medaliaţi olimpici“, au profitat de acest sistem. Acuzaţiile lui Rodcenkov intervin după cele ale lui Vitali Stepanov, fost controlor al agenţiei ruse de luptă contra dopajului, la originea scandalului care a izbucnit legat de atletismul rus în noiembrie trecut.

O poveste cu un produs miraculos, spioni mobilizaţi, atleţi făcuţi să câştige, şi un preşedinte rus imposibil de imaginat că nu a fost informat de ceea ce se petrecea. Şi nu este un roman de spionaj în sos de Război Rece.

CIO promite sancţiuni

Comitetul internaţional olimpic (CIO) a reacţionat la aceste dezvăluiri exprimându-şi îngrijorarea şi cerând Agenţiei mondiale anti-doping (AMA) să „lanseze imediat o anchetă“. În funcţie de concluziile AMA, CIO nu va ezita să acţioneze conform toleranţei sale zero pentru dopaj şi a apărării atleţilor corecţi, se arată într-un comunicat.

Rodcenkov afirmă că a pus la punct un cocktail ce asocia trei steroizi anabolizanţi – metenolone, trenbolone şi oxandrolone – pe care îl amesteca cu alcool pentru reducerea ferestrei de timp în care substanţele puteau fi detectate. Serviciile secrete ruse au intervenit la rândul lor pentru schimbarea eşantioanelor de urină ale atleţilor ruşi, pentru a evita ca aceştia să fie declaraţi pozitivi. Pentru demonstrarea acestor acuzaţii, Rodcenkov a furnizat publicaţiei americane schimburi de e-mailuri cu ministerul rus al Sporturilor în care sunt menţionaţi atleţii care profitau de acest program. De asemenea, a furnizat o fotografie în care figurează o mică trapă în laboratorul anti-dopaj din Soci utilizată de serviciile secrete ruse pentru schimbarea eşantioanelor. În cele şase luni care au precedat JO de la Soci, Rodcenkov afirmă că se întâlnea cu vice-ministrul Sporturilor, Iuri Nagornik, cel puţin odată pe săptămână, în birourile ministerului, pentru a evoca programul de dopaj. În timpul JO, primea zilnic de la un funcţionar al acestui minister lista atleţilor ruşi ale căror eşantioane urmau să fie schimbate.

Rodcenkov a fost silit să demisioneze la finele anului 2015, după debutul scandalului care a izbucnit în atletismul rus care ar putea fi privat de JO de la Rio. Temându-se pentru viaţa sa, el s-a instalat în 2016 în Statele Unite. Times precizează că doi colaboratori apropiaţi ai lui Rodcenkov au murit în februarie.   

Dezvăluirile privind sistemul de dopaj organizat de Rusia ar putea avea ca urmări interzicerea atleţilor ruşi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă