11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNoi informații despre zăcămintele de uraniu din Iran

Noi informații despre zăcămintele de uraniu din Iran

Explorări preliminare în Iran, în căutarea unor zăcăminte de uraniu sunt mulțumitoare, insă este prea devreme pentru anunţarea vreunei descoperiri, a declarat un purtător de cuvânt al Organizaţiei pentru Energie Atomică din Iran (OEAI), informează Mediafax.

Behrouz Kamalvandi a făcut această declaraţie pentru agenţia ISNA duminică, la o zi după ce Ali Akbar Salehi, directorul OEAI, a declarat, citat de agenţia de stat IRNA, că “descoperiri” recente fac Teheranul să fie încrezător în zăcămintele sale şi că o nouă mină de uraniu ar putea deveni operaţională în curând.

Citește și: Zăcământ uriaș de gaze, descoperit în largul Egiptului

Descoperirea unor noi zăcăminte de uraniu, care poate fi îmbogăţit în vederea producerii de combustibil nuclear, ar face controversatul program nuclear iranian şi mai autonom, ceea ce va provoca îngrijorări în rândul celor care se tem că Teheranul urmăreşte să dezvolte o bombă atomică, o acuzaţie pe care regimul o dezminte.

“Domnul Salehi a declarat că explorările aeriene din întreaga ţară merg bine şi că rezultatele sunt promiţătoare. Desigur, după explorările aeriene va începe munca de explorare terestră”, a anunţat Kamalvandi.

“În acest moment aceste eforturi avansează bine, însă până la analizele şi rezultatele finale este necesar să aşteptăm mai întâi finalizarea operaţiunilor aeriene şi la sol în întreaga ţară”, a declarat el.

Salehi a anunţat, la rândul său, tot duminică, faptul că Iranul a explorat aerian 63% din teritoriul ţării şi că speră la finalizarea acestor eforturi, care durează de patru ani.

Prospectorii efectuează adesea studii aeriene ample, în căutarea unor zone promiţătoare, înainte să înceapă explorări mai detaliate la sol.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă