13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNoi negocieri pentru aderarea Turciei la UE, în decembrie

Noi negocieri pentru aderarea Turciei la UE, în decembrie

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunțat, joi, că al 17-lea capitolul de negocieri, pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeană (UE) va fi deschis la jumătatea lui decembrie, informează AFP, citat de Mediafax. Capitolul vizează politicile economică şi monetară.

Totodată, ministrul turc pentru Afaceri Europene Volkan Bozkir a declarat, joi, într-o conferinţă de presă la Ankara, că negocierile ar putea fi deschise la jumătatea lunii, la Bruxelles.

“Vom deschide, cu voia lui Allah, acest capitol pe 14 sau 15 decembrie, la Bruxelles”, a spus ministrul.

Bozkir a adăugat că Turcia va continua să lucreze pentru ”deschiderea a cinci sau şase capitole suplimentare în 2016″.

Liderii europeni şi premierul turc Ahmet Davutoglu urmează să se întâlnească duminică, la Bruxelles, în cadrul unui summit extraordinar vizând o “redinamizare” a relaţiei, dar mai ales o “frânare a fluxului migratoriu” către UE, care se confruntă cu cea mai gravă criză a refugiaţilor din ultimele decenii.

Europenii speră să obţină o cooperare sporită din partea turcilor cu privire la refugiaţi, în special sirieni, care pleacă în majoritatea lor de pe coastele turce către Grecia, de unde îşi continuă drumul către nord.

“Ceea ce ni s-a spus ultima dată este că ni se vor da trei miliarde de euro pentru o perioadă de un an (…) către sfârşitul lui 2016; vorbim (de asemenea) despre o liberalizare a (regimului) vizelor pentru cetăţenii turci”, a mai declarat joi seara Erdogan.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă