17.2 C
București
luni, 20 mai 2024
AcasăSpecialNoi proteste la granița dintre Macedonia și Grecia

Noi proteste la granița dintre Macedonia și Grecia

Aproximativ 100 de migranţi protestează, marţi, la un punct de trecere a frontierei între Grecia şi Macedonia, potrivit DPA, citat de Agerpres.

Protestatarii, majoritatea dintre ei tineri, au scandat „Deschideţi graniţa!” şi au încercat să atragă de partea lor mai mulţi migranţi. 

La punctul de trecere a frontierei Idomeni s-au strâns deja 8.500 de refugiaţi, iar soldaţii greci şi-au accelerat eforturile de construi şase noi tabere de refugiaţi cu o capacitate totală maximă de 20.000 de persoane. 

Luni, poliția macedoneană a folosit grenade lacrimogene pentru a dispersa un grup de peste 300 de sirieni şi irakieni care au încercat să forţeze bariera. 

Citește și: Violențe la granița greco-macedoneană. Poliția a intervenit cu gaze lacrimogene

Restricţiile impuse de mai multe ţări de pe aşa-numita ‘„rută balcanică” folosită de refugiaţii ce încearcă să ajungă în vestul Europei au făcut ca la graniţa eleno-macedoneană să se concentreze mii de persoane în ultima săptămână.  

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat, marți dimineața, că nu va fi de acord cu nicio politică a Uniunii Europene în domeniul migraţiei dacă nu va avea loc o distribuire echitabilă a refugiaţilor între toate statele membre ale UE. În aceste condiții, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) a avertizat că Grecia şi ţările situate pe „ruta balcanică” se îndreaptă spre ‘„dezastru” dacă ele nu revin la o abordare comună a responsabilităţii comune şi solidarităţii. 

Citește și: Măsuri comune pentru controlul refugiaţilor, luate de Austria şi statele de pe ruta balcanică parcursă de migranţi

Criticând indirect restricţiile frontaliere adoptate de Austria şi mai multe state din Balcanii Occidentali, purtătorul de cuvânt al UNHCR Adrian Edwards a estimat că ”Europa este în pragul unei crize umanitare în mare parte autoinduse” la graniţa dintre Grecia şi Macedonia. 

După restricţiile impuse săptămâna trecută de către Austria, Croaţia, Slovenia, precum şi de către Macedonia şi Serbia, care au limitat numărul de imigranţi cărora li s-a permis intrarea pe teritoriul lor, Grecia a avertizat că aproape 70.000 de persoane riscă să fie blocate pe teritoriul său în luna martie, faţă de 22.000 în prezent.

Cele mai citite

ANAF va avea un compartiment de Evidență Operativă

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) și-a înființat un compartiment de Evidență Operativă, anunță un articol publicat pe site-ul termene.ro. Noul departament al ANAF va...

Minciuna care scoate Generația Z în stradă

Tămbălăul generației Z de la Tbilisi, capitala statului Georgia din Caucaz, e un caz-școală despre cum acționează serviciile secrete străine într-o țară cu democrație...

Sebastian Burduja, atac la adresa lui Nicușor Dan: “Bilanțul lui este matematic zero”

Candidatul PNL pentru funcția de primar general al Capitalei, Sebastian Burduja, a criticat dur activitatea actualului edil, Nicușor Dan, într-o conferință de presă susținută...
Ultima oră
Pe aceeași temă