15 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăSpecialNoi sancțiuni americane împotriva separatiștilor din Ucraina

Noi sancțiuni americane împotriva separatiștilor din Ucraina

Statele Unite au impus noi sancțiuni împotriva separatiștilor din estul Ucrainei, pe fondul escaladării crizei. Activele a șapte lideri separatiști au fost înghețate, informează BBC.

Decizia americană a fost luată la câteva ore după ce președinții american, Barack Obama, și francez, Francois Hollande, avertizaseră Moscova cu adoptarea unor noi măsuri împotriva Rusiei, dacă aceasta din urmă nu face pași în direcția dezescaladării tensiunilor din Ucraina.

Într-o discuție telefonică, cei doi lideri au salutat planul de pace în 14 puncte propus de președintele Petro Poroșenko și încetarea unilaterală a focului pentru o săptămână ordonată de acesta, Hollande și Obama estimând că președintele rus, Vladimir Putin, trebuie 'acum să ceară cât mai repede insurgenților rusofoni din estul Ucrainei să înceteze operațiunile militare'.

Președinții francez și american au solicitat de asemenea omologului lor rus să ia măsuri pentru a împiedica transferurile de armament din Rusia către Ucraina și să intensifice controalelor la frontiera ruso-ucraineană.

'Astfel se vor întruni condițiile unei dezescaladări pe teren și ale unei reluări a negocierilor. În lipsa progreselor în această direcție, împotriva Rusiei vor fi adoptate noi măsuri', au avertizat Hollande și Obama conform unui comunicat difuzat de Palatul Elysee.

Convorbirea lor telefonică survine după ce Kremlinul a calificat încetarea focului anunțată de președintele ucrainean drept un 'ultimatum' adresat separatiștilor rusofoni pentru a depune armele și a criticat planul de pace propus de Poroșenko, întrucât, conform președinției ruse, el nu conține propunerea esențială de începere a negocierilor.

Vineri, Departamentul Trezoreriei al SUA a anunțat punerea pe lista neagră a șapte lideri separatiști atoproclamați primari, guvernatori și comandanți ai orașelor aflate sub asediul forțelor ucrainene. Averea pe care o au aceștia în SUA va fi înghețată iar firmelor americane li se va interzice să facă afaceri cu ei. 

Cele mai citite

Biden, dialog cu Iohannis – filmul mut continuă

Ilustrație: Marian Avramescu Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a avut o discuție relativ scurtă cu liderul de la Casa Albă, Joe Biden. Cei doi...

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Infografic FES România: Evoluția încrederii românilor în Uniunea Europeană, în contextul alegerilor europarlamentare

Monitorul Social, proiect al Friedrich-Ebert-Stiftung România, a publicat un infografic cu privire la încrederea românilor în Uniunea Europeană cu ocazia Zilei Europei, înainte de...
Ultima oră
Pe aceeași temă