15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNoi tactici pentru oprirea jihadiştilor

Noi tactici pentru oprirea jihadiştilor

Cu doar trei săptămâni înaintea alegerilor pentru Congresul american de la jumătate de mandat, un scrutin considerat ca un referendum asupra leader-shipul lui Obama, preşedintele doreşte să arate publicului de acasă şi aliaţilor străini că rămâne angajat într-un plan de „degradare“ şi „distrugere“ a grupului extremist care a ocupat şi controlează largi teritorii din Irak şi Siria.“Reuniunea face parte din eforturile constante pentru integrarea capacităţilor fiecărei ţări din coaliţie într-o strategie mai largă“ a declarat Alistair Baskey, purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al Casei Albe.

Reprezentanţi din Australia, Bahrein, Belgia, Canada, Danemarca, Egipt, Franţa, Germania, India, Italia, Iordania, Kuweit, Liban, Olanda, Noua Zeelandă, Qatar, Arabia Saudită, Spania, Turcia şi Emiratele Arabe Unite au fost chemați să asiste, iar colonelul Ed Thomas, purtătorul de cuvânt al lui Dempsey, a precizat că „este o reuniune pentru discutarea viziunii, sfidările şi calea de urmat“. Ankara este prezentă şi supusă unei presiuni pentru a trimite trupe la sol în Siria împotriva forţelor SI, iar analiştii estimau că după reuniune ar putea anunţa implicarea alături de Arabia Saudită în formarea şi antrenarea rebelilor sirieni moderaţi.

Declaraţiile contradictorii ale Washingtonului şi Ankarei privind un acord legat de utilizarea bazelor aeriene turce de avioanele americane pentru a efectua raiduri aeriene contra SI au provocat o anume confuzie. În timp ce responsabili americani au anunţat că SUA vor putea utiliza marea bază Incirlik (sudul Turciei), unde sunt staţionați 1.500 de americani, o sursă guvernamentală turcă a precizat că un astfel de acord nu a fost semnat, fiind încă negociat. Confuzia reflectă relaţiile dificile dintre Turcia şi SUA, ambele membre NATO, asupra dosarului sirian. În pofida presiunilor americane, Ankara continuă să refuze să se alăture coaliţiei militare internaţionale anti-SI motivând că loviturile aeriene dirijate împotriva jihadiştilor ar putea întări tabăra preşedintelui Bashar al-Assad, pe care regimul islamo-conservator al lui Erdogan doreşte să îl înlăture.

Un eşec?

Actuala strategie este contestată şi senatorul republican american John McCain, un critic frecvent al lui Obama, declara duminică: „Ei câştigă şi noi nu“, referindu-se la Statul Islamic. McCain a avertizat că Statul Islamic este pe cale să câştige în Irak şi Siria, precizând că este necesar ca SUA să desfăşoare trupe la sol „dacă se vrea evitarea înfrângerii“. El a cerut o reevaluare fundamentală a strategiei americane, având în vedere că, în pofida loviturilor aeriene internaţionale sub comanda SUA, forţele SI continuă să înainteze în oraşul kurd Kobane din Siria, în apropierea frontierei turce şi spre capitala irakiană, Bagdad. Susan Rice, consilier pentru securitate naţională al Casei Albe, a apărat strategia lui Barack Obama şi a subliniat că „suntem în primele etape în ceea ce se petrece şi, aşa cum a spus preşedintele, va fi un efort pe termen lung“. McCain a mai subliniat că Washingtonul trebuie să-şi remodeleze campania de două luni de bombardamente aeriene prin desfăşurare de trupe speciale pentru îmbunătăţirea lovirii ţintelor şi prin coordonare cu aliaţii kurzi şi irakieni. El a avertizat că un masacru este iminent la Kobane şi existăposibilitatea ca aeroportul din Bagdad, ca şi oraşul, să cadă în mâinile jihadiştilor SI. Totodată, a ţinut să sublinieze că „nu putem să-i lăsăm să continue; cu cât SI devine mai forte, cu atât mai mult reprezintă o ameninţare pentru SUA“.

Teroriştii avansează

În timpul unei vizite la Institutul lumii arabe din Paris, preşedintele François Hollande a cerut tuturor ţărilor implicate şi celor din afara coaliţiei internaţionale ce participă la lupta împotriva grupului extremist Statul Islamic să furnizeze „toate mijloacele necesare“ celor care luptă pentru stoparea jihadiştilor, în special la Kobane. El a precizat că Turcia trebuie să deschidă frontiera sa cu Siria pentru a permite ajutarea luptătorilor kurzi din Kobane.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH), jihadiştii s-au instalat pentru prima oară în centrul oraşului sirian kurd Kobane de la lansarea ofensivei lor acum o lună.

În Irak, ONU anunţă că jihadiştii au cucerit orașul Hit, situat în provincia Anbar, provocând fuga a 125.000 persoane. Surse irakiene au precizat că SI a infiltrat oraşul Abou Ghraib, chiar dacă nu îl controlează încă total, iar la periferia Bagdadului teroriştii se organizează pentru asaltul contra aeroportului şi a capitalei. 

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă