18.4 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialNoi tensiuni între Coreea de Nord și Coreea de Sud

Noi tensiuni între Coreea de Nord și Coreea de Sud

Armata sud-coreeană a cerut, miercuri, Coreei de Nord să pună capăt „provocărilor’”, avertizând că nu fac altceva decât să grăbească distrugerea regimului. Apelul vine în contextul în care care comandamentul suprem a forţelor nord-coreene a ameninţat să atace Casa Albastră, aşa cum este numit sediul preşedinţiei din Coreea de Sud, din cauza viitoarelor exerciţii militare comune cu Statele Unite ale Americii, informează AFP, citat de Agerpres.

„Noi facem apel la forţele Coreii de Nord să înceteze imediat aceste provocări care grăbesc distrugerea” regimului, a declarat Statul Major Interarme sud-coreean într-un comunicat. 

Totodată, reprezentanții forțelor militare sud-coreene au avertizat că dacă nu vor ține cont de apel, Coreea de Nord se va expune unei „pedepse severe”.

Seulul a anunţat că un exerciţiu militar comun cu SUA, prevăzut pentru luna viitoare, va avea o amploare fără precedent, ca reacţie la recentul test nuclear ce a fost urmat de lansarea unei rachete de către regimul nord-coreean. 

În acest context, Statul Major din Coreea de Sud a mai transmis că autoritățile de la Phenian ar trebui să fie conștiente că vor fi responsabile de consecințele care ar putea rezulta „din provocările sale nesăbuite”.

Exerciţiile anuale Key Resolve şi Foal Eagle sunt considerate de către Phenian drept ‘preludiul’ unei invazii pe teritoriul său, ceea ce antrenează în mod inevitabil tensiuni în peninsulă. 

În acest an, tensiunile sunt deosebit de ridicate, în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU are în vedere o înăsprire a sancţiunilor împotriva Coreii de Nord, ca răspuns la testul nuclear din 6 ianuarie şi la lansarea considerată drept un test cu rachetă balistică în data de 7 februarie. 

China, principalul aliat al Phenianului, şi SUA au făcut progrese „importante” spre o nouă rezoluţie a ONU cu privire la Coreea de Nord, 

Cele mai citite

EXCLUSIV. Pasivitatea Ministerului Turismului a condus compania statului LIDO SA în faliment. Blat în favoarea afacerii fostului ministru Bogdan Drăgoi?

Numiri cu întârziere ale administratorilor speciali, schimbări suspecte ale acestora și lipsa unei apărări firești în instanțe sunt doar o parte dintre deciziile luate...

„Poarta Eroilor”, construită pentru valorificarea și promovarea patrimoniului cultural

În ultimii 4 ani, comunitatea Sectorului 4 a implementat proiecte de regenerare urbană a spațiilor publice, utilizând fonduri nerambursabile, atât guvernamentale, cât și accesate...

Panică la sediul Comitetului Național Republican din Washington: un pachet suspect care conținea două fiole de sânge a fost livrat în clădire

Sediul Comitetului Național Republican din Washington a fost evacuat pentru scurt timp miercuri după ce un pachet suspect care conținea două fiole de sânge...
Ultima oră
Pe aceeași temă