14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialUE a decis sa aplice de vineri noile sancţiuni împotriva Rusiei -...

UE a decis sa aplice de vineri noile sancţiuni împotriva Rusiei – surse

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns joi la un acord pentru ca noile sancţiuni economice împotriva Rusiei să intre în vigoare de vineri, informează Mediafax.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, urmează să explice în cursul zilei această decizie, adoptată pentru a menţine presiunea asupra Moscovei, în pofida unei detensionări a situaţiei în Ucraina, a declarat o susă pentru AFP.

Declaraţia "va menţiona, că, în funcţie de evoluţia din teren, pachetul de sancţiuni poate fi reexaminat", a adăugat o altă sursă. Ea va preciza de asemenea că statele UE "vor analiza până la sfârşitul lunii septembrie aplicarea planului de pace" în Ucraina, a precizat sursa.

Sancţiunile, care vor intra în vigoare vineri, odată cu publicarea în Jurnalul Oficial al UE, au fost adoptate formal luni seara, dar statele membre nu au ajuns la un acord cu privire la momentul aplicării lor.

Ambasadorii celor 28 de state membre UE au reluat discuţiile joi dimineaţă, în lipsa unui acord la reuniunea de miercuri.

Principiul acestor noi măsuri restrictive a fost decis de şefii de stat şi de guvern din UE la 30 august, după escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei, marcată de intrarea forţelor ruse pe teritoriul ucrainean.

Între timp, Kievul şi forţele separatiste au încheiat un armistiţiu, care, potrivit Ucrainei, este în general respectat.

Noile sancţiuni urmează să restrângă accesul marilor companii petroliere ruseşti Rosneft şi Transneft, precum şi al filialei petroliere a Gazprom, la pieţele de capital.

De asemenea, vor fi adăugate câteva zeci de nume la lista celor aproximativ o sută de personalităţi ruse şi ucrainene proruse vizate de sancţiuni, precum blocarea activelor şi interdicţii de viză.

Autorităţile ucrainene şi separatiştii au semnat vineri la Minsk un acord care prevede în primul rând o încetare a focului, respectat în general, în pofida acuzaţiilor reciproce de încălcare.

Kievul şi separatiştii se acuză reciproc de încălcarea armistiţiului în estul Ucrainei. Autorităţile ucrainene au anunţat marţi că patru militari ucraineni au fost ucişi în estul Ucrainei de la intrarea în vigoare a încetării focului.

Cele mai citite

Ciolacu, despre creşterile de preţ: Din punctul meu de vedere, nu au niciun fundament economic

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, la Constanţa, întrebat despre produsele cărora li s-a micşorat cantitatea şi sunt vândute la acelaşi preţ ca înainte...

Marcel Ciolacu, vizită în Turcia

Premierul Marcel Ciolacu a comunicat miercuri că intenționează să efectueze săptămâna viitoare o vizită oficială în Turcia. În cadrul acestei vizite, în conformitate cu...

Cum alegi un Volvo XC 60 de vânzare, în leasing, de la o agenție cu experiență

Experiența de cumpărare a unei noi mașini poate fi foarte interesantă, deoarece oferte sunt pretutindeni. Piața de profil este suprasaturată de oferte și...
Ultima oră
Pe aceeași temă