14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNorvegia ridică un GARD la frontiera cu Rusia, pentru a opri imigranții

Norvegia ridică un GARD la frontiera cu Rusia, pentru a opri imigranții

Norvegia ridică un gard metalic la granița sa cu Rusia, din zona arctică, drept răspuns la fluxul de migranți de anul trecut, informează Reuters citată de Agerpres.

Decizia de construire a gardului a produs revolta organizațiilor pentru drepturile refugiaților, precum și temeri că legăturile transfrontaliere cu Rusia, fostul inamic din timpul Războiului Rece, ar putea avea de suferit.

Guvernul norvegian a indicat că o nouă poartă și un nou gard, lung de circa 200 de metri și înalt de 3,5 metri, care se întinde de la punctul de frontieră Storskog, sunt necesare pentru întărirea securității la avanpostul de nord al zonei Schengen. 

Timp de decenii, nordicii s-au bucurat de reputația de a fi un adăpost de încredere pentru solicitanții de azil. Dar ridicarea gardului la un post de frontieră, pe unde circa 5.500 de migranți, în majoritate sirieni, au intrat în Norvegia anul trecut, reflectă o schimbare mai largă de atitudine a opiniei publice împotriva refugiaților. 

Aceasta se constată și în Suedia — vecină cu Norvegia — ce era prezentată cândva drept ”o superputere umanitară”, dar care introduce controale la frontieră în acest an și care a înăsprit regulile de azil. 

Organizații pentru refugiați și unii politicieni din opoziție spun că gardul Norvegiei va descuraja persoanele care fug din cauza persecuției și că el reprezintă un ecou nedorit al Războiului Rece într-o regiune unde relațiile au înflorit în general de la destrămarea în 1991 a fostei URSS. 

Gardul va fi ridicat în următoarele săptămâni, înainte de instalarea iernii geroase, pentru a face mai dificilă pătrunderea în Norvegia prin pădure. Muncitorii au efectuat până în prezent unele lucrări pregătitoare, degajând terenul de barierele din lemn vechi pentru a ține sub control turmele de reni. 

”Poarta și gardul sunt măsuri responsabile”, a declarat pentru Reuters adjunctul ministrului norvegian de justiție, Ove Vanebo, apărând demersul autorităților. 

De la afluxul de migranți de anul trecut, atât Moscova, cât și Oslo au combătut ”ruta arctică”, pe care refugiați o consideră mai puțin riscantă decât traversarea Mării Mediteranei la bordul unor ambarcațiuni, 

În acest an, nimeni nu a cerut azil până în prezent via frontiera nordică, potrivit Directoratului norvegian pentru migrație. 

Rusia menține încă un gard lung de 196 de km la frontiera sa cu Norvegia, țară membră a NATO, gard aflat uneori la câțiva km distanță de linia de demarcație. Moscova nu s-a plâns în legătură cu planurile Norvegiei de construire a unui gard. 

Norvegienii și rușii din regiune pot face vizite scurte fără vize. Circa 250.000 de persoane au trecut frontiera anul trecut, cifra fiind în scădere în comparație cu anii recenți, dar mult mai mare comparabil cu cea de doar 5.000 într-un an din perioada Războiului Rece.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...
Ultima oră
Pe aceeași temă