9.9 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialReuters: Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă ISIS. Atacul sângeros de...

Reuters: Atentatul a fost revendicat de gruparea jihadistă ISIS. Atacul sângeros de la Berlin a lăsat în urmă 12 morți și 48 de răniți, dintre care 18 sunt în stare critică. Șoferul criminal ar fi un pakistanez solicitant de azil. Șeful Poliției: Nu putem securiza toate posibilele ținte | GALERIE FOTO

12 persoane au murit şi alte 48 au fost rănite, luni seara, după ce un camion a intrat într-un târg de Crăciun la Berlin lovind numeroși vizitatori. Un suspect a fost arestat şi este interogat, iar unele surse neoficiale spun că ar fi pakistanez sau afgan, un refugiat cu background islamist. În camion a fost găsit un cetăţean polonez mort, despre care poliţia spune că nu ar fi fost şoferul camionului ucigaş. Anchetatorii germani, care acum numesc incidentul “un presupus atac terorist”, verifică traseul camionului, care aparţine unei firme poloneze.

UPDATE 21.15: Atentatul din centrul Berlinului a fost revendicat de gruparea jihadistă ISIS, informează Reuters.

“Atacul de la Berlin a fost comis de un soldat al Califatului. Este un act de răzbunare pentru atacurile din Siria”, a transmis reţeaua teroristă Stat Islamic într-un comunicat postat pe site-ul propriei agenţii de ştiri, Amaq.

UPDATE 20.00: Singurul suspect al poliţiei germane a fost eliberat din lipsă de dovezi. Procurorii germani susţin că tănărul pakistanez a colaborat cu anchetatorii şi a răspuns la toate întrebările care i-au fost adresate în timpul audierilor, însă a negat orice implicare în atac. Citeşte mai multe aici!

UPDATE 15.53: Ministrul de Interne al Germaniei, Thomas de Maizière,susține că suspectul pakistanez reținut, în noaptea de luni spre marți, vorbește unul dintre cele cinci dialecte regionale vorbite în Parkistan, ceea ce a pus probleme translatorilor, întrucât nu a fost găsit un traducător care să înțeleagă dialectul, informează The Guardian.

Totodată, oficialul a confirmat că bărbatul a venit în Germania în 31 decembrie 2015 și că a ajuns în Berlin în luna februarie. Totodată, el a precizat că suspectul nu se afla în baza de date pentru suspiciuni de terorism.

 

Totodată, De Maiziere a precizat că șoferul camionului a fugit de la locul incidentului. Unul dintre cei 12 uciși este pasagerul găsit în camion, care a fost împușcat. Nici pistolul nu a fost găsit la fața locului.

 

 

 

Potrivit sursei citate, 18 persoane sunt în stare critică.

15.35: „Pornim de la premisa că suspectul s-ar putea să nu fie părtașul sau să nu aparțină grupului de părtași care au comis atacul terorist”, a declarat șeful Poliției berlineze, într-o conferință de presă.

El a continuat susținând că există riscul ca „atacul să fie imitat și de alți oameni”, a mai spus el.

15.30: Aliații bavarezi ai cancelarului german Angela Merkel au cerut, marți, schimbarea politicii de securitate și imigrație a Germaniei, potrivit Reuters. „Datorăm victimelor, celor afectați și întregii populații să regândim politica noastră de imigrație și de securitate și să o schimbăm”, a declarat Horst Seehofer, liderul Uniunii Creștin-Sociale (CSU), partidul bavarez aliat al Uniunii Creștin-Democrate (CDU) a cancelarului german Angela Merkel.

15.25: Ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere, a confirmat că tragedia de la un târg de Crăciun din Berlin a fost un atac. „Nu există nicio îndoială că a fost un atac”, a spus Thomas de Maiziere după o reuniune a guvernului german.

Premierul slovac Robert Fico susține că Europa începe să își piardă răbdarea în privința migrației. „Faptele sunt simple: un imigrant care a ajuns în Germania și a primit statutul de refugiat este acum interogat ca suspect responsabil pentru acest atac atroce și respingător. Cred că începe să se piardă răbdarea, iar opinia publică din Europa se așteaptă pe bună dreptate la măsuri (anti-imigrație) mai dure”, a spus el.

15.15: Poliția din Berlin a anunțat că, în zilele următoare, va spori semnificativ măsurile de securitate, care vor include ridicarea de bariere. La rândul său, senatorul de interne al Berlinului,  Andreas Geisel, a declarat că planurile pentru Ajunul Anului Nou rămân în vigoare, dar că autoritățile germane vor revizui măsurile de securitate.

14.02: Suspectul neagă acuzațiile că ar avea legături cu atacul terorist din Berlin, potrivit agenției DPA, citată de The Local.de.

Într-un comunicat de presă, Consiliul Central al Musulmanilor (ZMD) și-a exprimat șocul cu privire la atacul terorist. „ZMD va face tot ce poate pentru a se asigura că sămânța otrăvitoare a urii și luptei dintre comunități și religii nu va crește”, a precizat Consiliul Central al Musulmanilor, într-un comunicat.

UPDATE 13.50: Și președintele rus, Vladimir Putin, s-a arătat șocat de „brutalitatea și cinismul” atacului de luni.

Șeful statului rus „a prezentat condoleanțe președintelui german Joachim Gauck și cancelarului german Angela Merkel după tragedia survenită la un târg de Crăciun din Berlin. Această crimă împotriva civililor șochează prin brutalitatea și cinismul său”, a precizat Kremlinul într-un comunicat.

13.40: Premierul ungar, conservatorul Viktor Orban a calificat atacul de la Berlin drept o lovitură la adresa „valorilor creștine”.

„Ieri (luni) au suferit o lovitură nu numai cetățenii Berlinului, ci întreaga Europă și valorile noastre creștine”, a scris Orban într-o scrisoare adresată cancelarului german, Angela Merkel, potrivit agenției ungare de presă MTI.

În scrisoare, Orban a condamnat orice formă de terorism și de violență, și a afirmat că dorește să coopereze cu Germania în interesul securității europene. Viktor Orban a criticat aspru politica „porților deschise” a Angelei Merkel ca o invitație către migranții în principal islamici, despre care premierul ungar a avertizat în mod repetat că reprezintă o amenințare la ceea ce el spune că este modul de viață creștin al Europei.

13.30: Ambasadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, susține că atacul cu camionul „va fi instrumentalizat politic, în primul rând de partidele politice mai noi, cum este Alternativa pentru Germania sau Stânga germană, care oricum aveau rezerve foarte mari legate de politica Berlinului” în privința imigranților și a refugiaților, potrivit Agerpres.

12.35:  Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Germania „se confruntă cu un atac terorist”. „Germania este extrem de tristă după ce s-a întâmplat la Berlin. Este incalificabil”, a spus Angela Merkel. Ea a precizat că este mulțumită de reacția forțelor de ordine, imediat după atentatul din Breitscheidplatz și a subliniat că vinovații urmează să fie pedepsiți. Pe de altă parte, șefa Executivului de la Berlin a afirmat că știe că germanii nu vor să-și schimbe stilul de viață și, drept urmare, autoritățile nu vor renunța la tradiția de a organiza târguri, în perioada sărbătorilor de iarnă.


Citește continuarea aici: Presupusul autor al atacului de la târgul de Crăciun din Berlin era cunoscut de poliție, pentru delicte minore. El ar fi un refugiat pakistanez, care primise dreptul de a locui în Germania de câteva luni


 

Bărbatul suspectat nu era cunoscut autorităților germane pentru niciun fel de legături cu terorismul islamist, relatează marți agenția DPA. Potrivit unor surse din domeniul securității, suspectul nu era înregistrat în baza de date pertinente înainte de atac. El avea totuși la activ infracțiuni mai puțin grave, au indicat sursele, fără să ofere alte detalii.

Echipe de polițiști români, în uniformă, patrulează și fac verificări la Berlin, alături de polițiști germani, pentru a afla dacă printre victime se află și cetățeni români.


UPDATE 12:00. Piețele de Crăciun din Germania sunt închise, marți, în memoria victimelor atacului terorist de luni seara, a anunțat ministrul german de interne.

UPDATE 11:15. Una dintre victimele atacului de la Berlin a murit împușcată și nu zdrobită de camion, spune un oficial din Brandenburg, citat de Die Welt. El a mai arătat că șoferul polonez a fost tot victimă și nu autor.

UPDATE 11:10. Presupusul atacator de la Berlin ar fi un tânăr de 23 de ani din Pakistan identificat drept Naved B., susținei ziarul german Bild, care citează surse implicate în anchetă. Potrivit cotidianului, acesta ar fi ajuns în Germania în urmă cu un an.

UPDATE 11:00. Atacatorul de la Berlin ar putea fi un refugiat cu background islamist, a declarat Stephan Mayer, purtător de cuvânt al partidului Angelei Merkel, CDU. El a subliniat, însă, că este prea devreme să se tragă o concluzie asupra politicii de imigrare.

Potrivit presei germane, suspectul ar fi intrat în țară pe așa-numita ruta balcanică a migrației. Identitatea sa este încă necunoscută și au apărut informații potrivit cărora ar fi avut mai multe identități. Publicația germană Die Welt scrie că acesta ar fi venit din Pakistan.

UPDATE 10:45. Ministrul bavarez de Interne, Joachim Herrmann, cere revizuirea politicii pentru refugiați.

”Dacă se va confirma că acest atac a fost comis de cineva care a intrat în țară ca refugiat solicitant de azil, atunci Berlinul trebuie să revizuiască fundamental modul în care este concepută toate această acceptare a refugiaților.”

UPDATE 10:37. Operațiunea de poliție desfășurată, marți dimineață, în tabăra de refugiați din fostul aeroport Tempelhof nu s-a soldat cu nici o arestare. Patru tineri au fost chestionați, dar nu au fost reținuți, spune purtătorul de cuvânt al Oficiului de Stat pentru Refugiați, citat de cotidianul Die Welt. După cinci ore de verificări, operațiunea a fost încheiată.

UPDATE 10:32. Nigel Farage, fostul lider al partidului britanic eurosceptic UKIP, o acuză pe cancelarul german Angela Merkel. El susține, într-o postare pe Twitter, că ”astfel de evenimente sunt moștenirea lăsată de Merkel”.

 

UPDATE 10:12. Procurorul General de pe lângă Curtea Supremă din Germania a deschis dosar penal în cazul atacului de la Berlin şi a însărcinat Poliţia Criminalistică din Germania (BKA) să se ocupe de anchetă, scrie ziarul Die Welt, citând surse oficiale.

UPDATE 10:00. Ancheta a fost preluată de Procurorul General al Germaniei, a anunţat Poliţia berlineză printr-un mesaj pe Twitter, în care se precizează că de acum înainte toate informaţiile vor proveni de la acesta.

UPDATE 09:48. Ministrul german de interne, Thomas de Maizière, a ordonat coborârea drapelelor în bernă, marţi, în toate clădirile oficiale din Germania.

Liderul sindical al Poliţiei germane, Oliver Malchow, a declarat pentru televiziunea din Bavaria că nu va fi niciodată posibil să se asigure securitate 100% în toate cele 2.500 de pieţe de Crăciun, care sunt deschise de cel puţin două ori pe săptămână în toate oraşele germane.

UPDATE 09:35. Trupele speciale ale poliţiei germane au descins, marţi dimineaţă, la un hangar din aeroportul dezafectat Tempelhof din sudul Berlinului, afirmă publicaţia germană Die Welt. Nu au fost oferite nici un fel de detalii.

Tempelhof este unul dintre cele mai mari complexe de clădiri din lume, construit în perioada nazistă, iar în prezent este folosit drept centru pentru refugiaţi.

UPDATE 09:20. În Piaţa de Crăciun din Berlin vor fi organizate priveghiuri în memoria celor 12 persoane ucise în atentat. La Biserica Memorială din Berlin a fost deschisă o carte de condoleanţe, în care sunt invitaţi să semneze toţi cei care doresc. La Catedrala Catolică St.Hedwigs, arhiepiscopul Heiner Koch va oficia o slujbă specială, de la ora 11,00.

La ora 18,00, la Biserica Memorială va avea loc un priveghi.

UPDATE 09.40. Reprezentanţii misiunii diplomatice de la Berlin au întreprins demersuri pe lângă autorităţile locale pentru a verifica dacă au fost afectați și cetăţeni români și monitorizează în continuare situaţia, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, relatează Deutsche Welle.

UPDATE 09:00. Firma proprietară a camionului ucigaş a obţinut câteva informaţii legate de traseul acestuia, folosind un satelit de urmărire, potrivit site-ului polonez de ştiri financiare money.pl, care citează un angajat al firmei. Acesta ar fi spus că “cineva a condus camionul înainte şi înapoi ca şi cum ar fi încercat să înveţe să-l manevreze”.

Managerul firmei de transport, Lukasz Wasik, spune că nu se ştie încă nimic despre şoferul lor. El a fost surprins de informaţiile apărute în presă, potrivit cărora ar fi fost doi oameni în cabină, pentru că firma poloneză avea un singur şofer.

Potrivit informaţiilor obţinute prin satelit, se pare că cineva a încercat să pornească motorul camionului la ora 15:44, dar în următoarele ore nu s-a mai întâmplat nimic. 

“Următoarea încercare de a porni a fost la 16:52, iar motorul a fost lăsat pornit până la 17:37. În acest timp, camionul nu s-a mişcat de pe loc. Aparent, au fost mai multe încercări de a-l porni. Apoi, camionul s-a pus în mişcare la ora 19:34 şi a mers prin Berlin. Aceste porniri repetate ale motorului nu aveau rostul de a încălzi cabina pentru că ar fi fost frig. Există un alt sistem pentru asta. Părea că cineva încearcă să înveţe cum să conducă acest vehicol şi avea probleme să-l pornească.”, a spus managerul firmei de transport.

Poliţia germană investighează posibilul furt al camionului, dar până la ora transmiterii acestei ştiri nu au fost anunţate nici un fel de detalii ale anchetei.

 

UPDATE 08:35. Primarul oraşului Nisa, Philippe Pradal, unde un atac similar a ucis 86 de persoane de Ziua Bastiliei, a scris pe Twitter cât de mult seamănă acest nou atentat cu ce s-a întâmplat în oraşul francez.

Oficialul spune: “Acelaş mod de operare. Aceeaşi violenţă oarbă. Aceeaşi ură faţă de oamenii fericiţi.”

UPDATE 08:30. Poliţia germană a ridicat camionul ucigaş, iar locul atacului arată devastator: tarabe dărâmate, decoraţiuni de Crăciun strivite, cioburi de sticle peste tot şi paturi argintii cu care au fost învelite victimele. Autorităţile au făcut apel la trecători să nu facă fotografii din respect.

La ora 18.00 va fi organizat un priveghi la Biserica Memorială din Berlin, un monument popular cunoscut de localnici sub numele de “dintele cariat”.

UPDATE 08:10. Poliţia germană interoghează suspectul arestat la aproximativ doi kilometri de Piaţa de Crăciun din Berlin, dar nu a făcut publice nici un fel de informaţii referitoare la identitatea acestuia. Oamenii legi au anunţat, însă, că va fi o conferinţă de presă pe această temă, marţi la ora 12,00 GMT.

Nici identitatea victimelor nu a fost anunţată.

Poliţia verifică acum modul în care camionul a ajuns în Germania. Unele surse spun că ar fi fost furat de pe un şantier din Polonia, în timp ce altele susţin că ar fi intrat în ţară venind din Italia.

Persoana găsită moartă în camion nu este cea care a condus maşina intenţionat în mulţime. Autorităţile au confirmat că este vorba despre un cetăţean polonez, dar nu i-au anunţat identitatea.

Amintim că luni dimineaţă, poliţia germană a confirmat că atacul a fost intenţionat şi a început să numească incidentul din Berlin “presupus atac terorist”. Până acum autorităţile nu au vrut să folosească această expresie.

UPDATE 07:40. Poliţia germană ridică de la faţa locului camionul folosit în atentatul din Piaţa de Crăciun din Berlin, pentru a putea efectua mai multe analize criminalistice. Într-o nouă postare pe Twitter oamenii legii cer populaţiei să nu publice fotografii ale acestei acţiuni.

 

UPDATE 07:23. Surse din serviciile de securitate, citate de agenția germană de presă DPA, susțin că bărbatul care a condus camionul ar putea fi pakistanez sau afgan. Acesta ar fi ajuns în Germania în februarie 2016 și ar fi cerut azil. Poliția a refuzat să comenteze aceste informații.

UPDATE 07:15. Poliția germană numește acum incidentul din Berlin ”un presupus atac terorist”. Într-un nou mesaj postat pe Twitter​, poliția precizează că ancheta se desfășoară cu maximă diligență și deosebită prudență, iar toate informațiile obținute vor fi făcute publice imediat.

UPDATE 06:50. Anchetatorii germani au ajuns la concluzia că autocamionul a fost condus intenționat în mulțimea din Piața de Crăciun din Berlin, precizează poliția germană într-o nouă postare pe Twitter.

Până la această oră, nu a fost finalizată identificarea tuturor victimelor.

UPDATE 06:00. Persoana găsită decedată în camionul care a intrat în mulțime la Târgul de Crăciun din Berlin nu era șoferul responsabil, precizează poliția germană într-un mesaj postat pe Twitter. 

Poliția anunțase mai devreme că decedatul este cetățean polonez.

———–

Poliția germană a crescut, marți dimineața, la 12, numărul celor care și-au pierdut viața luni seara după ce un camion a intrat într-un târg de Crăciun la Berlin lovind numeroși vizitatori, transmit agențiile internaționale de presă.

După cum au informat forțele de securitate pe contul oficial de Twitter, 48 de persoane, unele cu răni foarte grave, au fost transportate la spital, precizează EFE.

Poliția a spus pe Twitter că șoferul a fost arestat, iar pasagerul din camion a murit în urma rănilor. Acesta din urmă era cetățean polonez și face parte dintre cei 12 morți recenzați de autorități.

Tot pe Twitter, poliția germană mulțumește oamenilor care au trimis fotografii și filmari din zona atentatului și precizează că echipe de criminaliști cercetează locul.


Filmul evenimentelor aici: IMAGINI LIVE. Atac terorist în Germania. Un camion a intrat în mulţimea aflată la târgul de Crăciun din Berlin. Zeci de morţi şi răniţi. Atentatul a fost revendicat de gruparea teroristă Stat Islamic


Martorii atentatului din Berlin au declarat că evenimentul a fost traumatizant, iar haosul creat în urma producerii incidentului a fost de nedescris. Citește aici mărturii.


Liderii mondiali au condamnat vehement atentatul din Berlin, declarând că astfel de evenimente trebuie să înceteze imediat, iar flageul terorist trebuie eradicat prin orice mijloace posibile. Citeşte mai multe aici!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Robe, toci și eșarfe – accesoriile perfecte pentru a-ți completa ținuta de absolvire

Fie că ești în clasa a XII-a sau în ultimul an de facultate, absolvirea este un moment special. Este un moment unic care marchează...
Ultima oră
Pe aceeași temă