19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialNou eșec pentru Phenian, la lansarea unei rachete cu rază medie de...

Nou eșec pentru Phenian, la lansarea unei rachete cu rază medie de acțiune

Coreea de Nord a încercat, marți dimineață, să lanseze o nouă rachetă de tip Musudan, cu rază medie de acțiune, însă inițiativa a eșuat, potrivit agențiilor EFE și Reuters, citate de Agerpres.

„Coreea de Nord a încercat să lanseze o rachetă neidentificată dintr-o regiune învecinată cu Wonsan (sud-estul ţării) în jurul orelor 05.20 (luni, 20.20 GMT), dar se presupune că nu a fost un succes”, a anunţat statul-major comun de la Seul într-un scurt mesaj preluat de agenţia Yonhap. 

Ministerul Apărării din Coreea de Sud afirma, luni, că a detectat elemente care lasă să se presupună că Nordul se pregăteşte să efectueze o lansare de rachetă. În acest context, Japonia şi-a pus armata în stare de alertă, notează AFP.

„Urmărim îndeaproape semne potrivit cărora Coreea de Nord pregăteşte un test cu rachetă balistică”, a declarat un funcţionar sud-coreean. 

Racheta de tip Musudan are o rază de acţiune între 2.500 şi 4.000 de kilometri, acoperind astfel teoretic Coreea de Sud şi Japonia pentru valorile inferioare, iar pentru valorile superioare ajungând până la bazele militare americane din Insula Guam. Această rachetă nu a fost niciodată testată cu succes în zbor, trei tentative eşuând în aprilie. 

La Tokyo, mai multe media, printre care postul naţional de televiziune NHK, au informat că guvernul japonez a plasat armata în stare de alertă în faţa perspectivei unei eventuale lansări, cu ordinul de a intercepta orice rachetă ar ameninţa teritoriul nipon. Forţele de autoapărare (numele armatei japoneze) sunt astfel autorizate să desfăşoare distrugătoare dotate cu interceptoare de rachete. 

Rezoluţii ale Naţiunilor Unite interzic Coreei de Nord orice utilizare a tehnologiilor de rachete balistice, situaţie ce nu împiedică absolut deloc regimul comunist să efectueze frecvent lansări de rachete cu rază mică de acţiune în largul coastelor sale de est. 

În martie, ONU a înăsprit semnificativ sancţiunile internaţionale impuse Phenianului, după al patrulea (şi cel mai recent) test nuclear nord-coreean efectuat în ianuarie. Tensiunile din Asia de Nord-Est au crescut după ce regimul comunist a efectuat al patrulea test nuclear în ianuarie, urmat de lansarea unui satelit şi alte lansări de rachete cu rază mică de acţiune în largul coastelor sale de est. 

Musudan este o rachetă cu o rază de acţiune între 2.500 şi 4.000 de kilometri, putând lovi teoretic orice ţintă din zona cuprinsă între Coreea de Sud, Japonia şi până la bazele militare americane din Insula Guam. În aprilie, alte trei tentative au eşuat, au făcut cunoscut oficiali americani şi sud-coreeni. 

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Pentagonul va aloca 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD

Forţele Aeriene ale SUA alocă aproape 20 de miliarde de dolari pentru a dezvolta avionul de luptă NGAD (Next Generation Air Dominance), înlocuitorul pentru...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă