20.6 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialNou incident în Marea Chinei de Sud

Nou incident în Marea Chinei de Sud

Un vas vietnamez de pescuit s-a scufundat după ce a fost lovit de o navă chineză în apropierea unei zone din Marea Chinei de Sud disputate de Hanoi şi Beijing, relatează Mediafax.

Incidentul nu s-a soldat cu victime, toți cei zece pescari de pe vas fiind salvați, a declarat un oficial al serviciilor de salvare ale Vietnamului.

Potrivit lui, noul incident a avut loc "în apropiere de o platformă" petrolieră instalată de Beijing la începutul lui mai într-o zonă disputată în arhilepelagul Paracel.

Instalarea acestei platforme a generat violenţe antichineze sângeroase în Vietnam, cele mai grave din ultimele decenii.

În timpul unor revolte care au avut loc la mijlocul lui mai, mii de manifestanţi au incendiat întreprinderi străine, în special chineze. Patru chinezi au fost atunci ucişi, potrivit autorităţilor chineze, iar Beijingul a fost nevoit să evacueze din Vietnam câteva mii de cetăţeni de-ai săi.

Un vietnamez şi-a dat foc săptămâna trecută pentru a protesta faţă de instalarea platformei chineze, care, potrivit Hanoiului, a "ameninţat grav pacea".

Vietnamul şi China întreţin de mai mult timp relaţii tensionate din cauza arhipelagului Paracel şi insulelor Spratly, bogate în petrol şi importante căi maritime internaţionale.

Noul incident maritim are loc în contextul unor provocări frecvente în această zonă între navele vietnameze şi cele chineze, cele două ţări acuzându-se reciproc de generarea incidentelor.

Cele mai citite

Clotilde Armand și-a lansat o carte în care descrie lupta “nevăzută” din Primăria Sectorului 1

Clotilde Armand, primarul Sectorului 1 și candidată la cel de-al doilea mandat, și-a lansat o carte pe care a intitulat-o "Din primărie. Partea nevăzută". O...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...

Gabriela Firea promite aeroportul București Sud

Gabriela Firea, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, promite că va construi aeroportul București Sud, în cazul în care va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă