14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialNou sistem de rachete sol-aer şi două tipuri de radare, dezvăluite de...

Nou sistem de rachete sol-aer şi două tipuri de radare, dezvăluite de Iran

Presa iraniană a anunțat dezvăluirea de către autoritățile locale a unui nou sistem de rachete sol-aer şi două tipuri de radare care vor spori capacitatea de apărare a ţării.

"Sistemul de rachete Talash-3 (Effort-3) este capabil să atingă ţinte la (…) altitudine foarte mare", a declarat generalul Farzad Esmaili, comandantul unităţii Khatam-ol Anbia, însărcinată cu apărarea antiaeriană a ţării, scrie Mediafax.

"Sistemul Talash-1 este destinat pentru altitudine mică şi Talash-2 pentru altitudine medie", a adăugat el, fără să furnizeze detalii tehnice.

El a precizat că Iranul nu mai ia în calcul sistemul de rachete sol-aer S-300 pe care ruşii ar fi trebuit să i-l furnizeze înainte de suspendarea livrării din cauza programului nuclear controversat al Teheranului.

"Nu ne mai gândim la sistemul S-300, deoarece avem în prezent sisteme antirachete care ne permit să ne consolidăm apărarea antiaeriană şi să o facem impenetrabilă", a explicat el.

Moscova a încheiat în 2007 un contract de livrare de rachete de tip S-300, capabile să interecepteze în zbor avioane sau rachete. Valoarea contractului era de 800 de milioane de dolari. Dar acest contract a fost anulat în 2010 de către Rusia în baza aplicării unei rezoluţii ONU cu privire la noile sancţiuni impuse Teheranului din cauza programului său nuclear controversat.

Iranul a solicitat despăgubiri pentru anularea acestui contract.

Generalul Esmaili a mai anunţat că Iranul a testat două sisteme de radare, Arash-2, capabil să detecteze avioane fără pilot în miniatură pe o distanţă de 50 de kilometri, şi Kayhan, destinat să detecteze rachete şi avioane fără pilot, mai arată sursa citată.

Un alt sistem, prezentat marţi, este capabil să supravegheze avioanele civile care survolează spaţiul aerian al ţării.

Iranul a dezvoltat în ultimii ani un important program balistic şi un altul pentru producerea diferitor tipuri de avioane fără pilot, în special aparate de atac.

Statele Unite şi-au exprimat de mai multe ori îngrijorările în legătură cu aceste două programe.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Deca, vizită în Sibiu. Agenda ministrului Educației

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează astăzi o vizită în județul Sibiu. Vizita include participarea la *Gala performanței învățământului preuniversitar din Sibiu, vizitarea a două școli...
Ultima oră
Pe aceeași temă