18.3 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNou test cu rachetă balistică în Coreea de Nord. Reacția Japoniei și...

Nou test cu rachetă balistică în Coreea de Nord. Reacția Japoniei și a SUA

Un nou test cu rachetă a avut loc, miercuri, în vestul Coreei de Nord. Racheta s-a prăbușit, însă, la câteva minute, în zona marină de excluziune economică a Japoniei, notează Agerpres.

Racheta a fost lansată dintr-o zonă apropiată orașului Unyul (sud-vest) în jurul orei locale 07.50 (22:50 GMT marți), potrivit Ministerului sud-coreean al Apărării.

Potrivit Reuters lansarea se încadrează într-o serie de încălcări ale rezoluțiilor Consiliului de Securitate al ONU. Racheta de tip Rodong, cu rază medie de acțiune, a parcurs aproximativ 1000 de km, a declarat o sursă guvernamentală de la Seul, potrivit Yonhap. În iulie fuseseră lansate două rachete Rodong și o rachetă Scud cu rază mai scurtă.

Potrivit agenției de presă sud-coreene, este vorba despre o etalare a forței din partea Coreei de Nord, după instalarea unui sistem avansat anti-rachetă al Statelor Unite în Coreea de Sud. Sistemul Terminal High Altitude Area Defense (THAAD, apărare regională la mare altitudine) este o încercare de a contracara amenințările în creștere, nucleare și cu rachete, din partea Coreei de Nord.

Japonia a reacționat la lansarea de miercuri prin punerea în alertă a forțelor sale de apărare națională, informează DPA. Astfel, premierul japonez Shinzo Abe a condamnat autoritățile nord-coreene pentru lansarea rachetei, care a căzut la 250 km de coastele Japoniei, estimând că noul tir reprezintă o „amenințare serioasă pentru securitatea țării” sale, informează AFP.

„Acesta este un act scandalos care nu poate fi tolerat”, a declarat presei șefului guvernului. Ministrul apărării, generalul Nakatani indicase anterior că racheta a căzut în Marea Japoniei, în Zona economică exclusivă (ZEE) a arhipelagului nipon, ceea ce nu s-a mai întâmplat din 1998. La vremea respectivă o rachetă nord-coreeană căzuse în ZEE situată în Oceanul Pacific după ce survolase teritoriul Japoniei.

Totodată, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, a precizat că „nu au existat semnale de alertă, este un gest extrem de problematic și periculos din punct de vedere al securității avioanelor și navelor. Noi am protestat ferm pe lângă Coreea de Nord”, a spus el.

Și Washingtonul a reacționat la cea mai recentă inițiativă a autorităților de la Phenian. Astfel, Anna Richey-Allen, purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat al SUA a dat asigurări că Statele Unite sunt gata să se apere și să își protejeze aliații.

„Suntem în continuare gata să colaborăm cu aliații și partenerii noștri din întreaga lume pentru a răspunde noilor provocări ale RPDC (Republica Populară și Democrată Coreeană), să ne apărăm pe noi înșine și să ne apărăm aliații împotriva oricărui atac sau oricărei provocări”, a declarat ea, potrivit AFP.

 

Cele mai citite

Turneul final EURO Under-17 va putea fi vizionat în România pe TVR Sport

EURO Under-17, turneul final european dedicat tinerilor fotbalişti, care se va desfășura în perioada 20 mai-5 iunie 2024, va fi transmis în România de...

Importanța testelor de screening pentru femei – Pasul esențial către o sănătate durabilă

Datorită progreselor rapide ale tehnologiei aplicate în medicină, femeile pot face teste de screening pentru a depista la timp boli grave, bolile canceroase, în...

Vrei să fii un angajator respectat și îndrăgit? Iată cum poți afla mai multe despre nevoile angajaților tăi

În lumea afacerilor, relația dintre angajatori și angajați este esențială pentru succesul pe termen lung al unei companii. Un șef atent la nevoile angajaților...
Ultima oră
Pe aceeași temă