19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNoua ”jucărie” a armatei americane. Cum arată prima dronă țintă pentru piloții...

Noua ”jucărie” a armatei americane. Cum arată prima dronă țintă pentru piloții Air Force

Armata SUA a primit, la începutul lunii martie, prima dronă care va fi folosită ca țintă în cadrul antrenamentelor efectuate de piloții americani, informează Mediafax.

Aeronava Boeing QF-16 pare la prima vedere un avion de vânătoare F-16 obişnuit, dar de fapt aparatul este un model retras din uz care a fost transformat în dronă şi poate fi controlat de la sol pentru a fi folosit ca ţintă în cadrul antrenamentelor piloţilor Forţelor aeriene americane.

Prima aeronava Boeing QF-16 a a sosit la Baza militară aeriană Tyndall  din Florida pe 11 martie. US Air Force va primi în total 126 de drone.

Noua dronă QF-16 va fi capabilă să execute misiuni comparabile cu cele desfăşurate de avioane precum MiG-29 “Fulcrum” şi Suhoi Su-27 “Flanker”, potrivit conducerii aforţelor armate americane.

În cadrul testelor, doi piloţi de test ai aviaţiei militare amerciane, aflaţi în staţia de control de la sol din cadrul bazei Tydall, au pilotat de la distanţă drona QF-007, care este de fapt un avion de vânătoare F-16 modificat pentru a funcţiona ca o ţintă aeriană.

“A fost un pic diferit să văd aeronava fără cineva la bord, dar a fost un zbor foarte bun, per ansamblu”, a declarat locotonent colonelul Ryan Inman, comandant în cadrul Escadronului 82 de Ţinte Aeriene al US Air Force.

În timpul zborului, drona a efectuat o serie de manevere simulate, atingând viteze supersonice, revenind la bază şi aterizând , totul fără a avea un pilot uman la bord.

“Misiunea a fost o simulare a unor situaţii reale din prezent, iar piloţii pot folosi drona ca ţintă. Avem acum o ţintă aeriană eficientă, care poate rezista la acceleraţii gravitaţionale de până la 9G”, a mai spus Ryan Inman.

Pentru mai bine de 40 de ani, avionul de vânătoare F-16 Fighting Falcon (F-16 Şoim, foto mai jos, n.r.) a fost cel mai eficient şi avansat avion de vânătoare multi rol de generaţia a patra, fiind folosit de armatele a 28 de ţări.

Cea mai inovativă caracteristică de design a aeronavei este sistemul de control digital “fly-by-wire”, primul folosit vreodată pe o aeronavă.

F-16 a fost proiectat să reziste unor manevre care îl supun un forţe uriaşe, de până la 9G, lucru care îi permite să ia viraje mai strânse decât orice alt avion de vânătoare. Din cauza acestor forţe pilotul este practic strivit în scaun şi abia poate ridica un deget. De aceea, F-16 are un mic joystick montat pe suportul pentru braţ în partea laterală a scaunului pilotului, dar în loc să se mişte înainte şi înapoi, acest joystick răspunde la presiunea aplicată cu mâna. Astfel, în timpul unui viraj executat foarte rapid şi foarte strâns, un pilot de avion F-16, altfel imobilizat în scaun, poate controla aeronava cu simpla apăsare a unui deget pe sistemul de control.

În prezent, armata americană utilizează pentru antrenamentele piloţilor săi avioane fără pilot McDonnell Douglas F-4 Phantom II, model care este considerat depăşit din punct de vedere al veridicităţii ameninţărilor pe care piloţii de vânătoare le pot întâmpina în timpul luptelor aeriene în viitor.

Cele mai citite

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...
Ultima oră
Pe aceeași temă