13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialNoul huliganism de tip rus

Noul huliganism de tip rus

Un amplu comentariu privind incidentele violente de la Marsilia, dintre fanii ruşi şi englezi, la EURO 2016, a fost publicat de BBC, fiind pusă întrebarea dacă nu cumva Rusia exportă un nou tip de huliganism.

„Violenţa a fost parte a fotbalului rusesc pentru mulţi ani. Ciocnirile de pe stadioane sau bătăile organizate din afara sa sunt lucruri obişnuite. Însă incidentele extrem de violente de la Marsilia au adus huliganismul rusesc în atenţia internaţională. Dacă Federaţia de Fotbal din Rusia şi-a exprimat regretul pentru cele întâmplate iar ministrul rus al Sporturilor i-a catalogat pe cei implicaţi drept o «ruşine», au existat voci ale unor oficiali care au spus că cei care au luat parte la incidente au fost «bărbaţi adevăraţi». Chiar fanii au susţinut că nu regretă cele întâmplate, ba chiar sunt mândri“, scrie BBC. Autorul articolului a stat de vorbă cu un ultras rus care a fost prezent la Marsilia, pe nume Alexei, susţinător al echipei TSKA Moscova, care a afirmat că „acum s-a văzut care huligani sunt cei mai importanţi“. Mai mult, acesta a spus că ultraşii ruşi au învăţat o mare parte „din ceea ce ştiu“ de la cei englezi. „În anii ’70-’80, toată lumea se înclina în faţa huliganilor englezi, acum vremurile s-au schimbat“, a afirmat susţinătorul echipei moscovite.

Englezii au pierdut bătălia

Potrivit BBC, ultraşii englezi i-au descris pe ruşi drept „sălbatici“ şi au susţinut că aceştia i-au atacat şi pe simplii spectatori, nu doar pe cei din galeria echipei britanice. De cealaltă parte, ruşii au afirmat că ei au răspuns provocărilor venite dinspre zona în care se aflau fanii Angliei. Britanicii au indicat că huliganii ruşi sunt în general tineri, bine pregătiţi din punct de vedere fizic şi stăpâni pe ei. „Acum mulţi dintre aceştia sunt practicanţi de box sau arte marţiale, duc o viaţă sportivă fără excese, nu consumă alcool, băutura fiind până acum văzută ca parte a subculturii“, a spus jurnalistul Andrei Malosolov, co-fondator al Uniunii Suporterilor din Rusia, pentru BBC, referindu-se la ultraşii ruşi. El a arătat că de cealaltă parte, englezilor le place să consume băuturi în exces, ceea ce-i face să piardă din „abilităţile de luptător“ şi să fie mult mai lenţi în mişcări.

Conform lui Malosolov, citat de Agerpres, huliganii ruşi şi polonezi sunt „în top“, în timp ce ultraşii englezi „sunt pe o pantă descendentă“.

Mai mult, tabloidul rus Komsomolskaya Pravda a publicat un material în care face distincţie între membrii galeriilor, susţinând că „ultraşii“ sunt cei care se manifestă extrem de zgomotos în tribune sau la golurile echipei, în timp ce „hard-core“ sunt „luptătorii“, cei care vin la stadioane doar ca să se bată.

Analiza BBC menţionează că rapoartele din Franţa indică faptul că mulţi dintre ruşii implicaţi în violenţele din Marsilia au venit din oraşe mai mici, cum ar fi Orel sau Krasnodar.

„Băieţii au apărat onoarea ţării lor“

Malosolov a precizat că există o lege anti-violenţă şi în Rusia, care prevede sancţiuni dure pentru cei care o încalcă, în baza căreia peste 100 de persoane nu au putut face deplasarea în Franţa, aceştia fiind indivizi violenţi din galeriile lui Spartak sau TSKA Moscova. Dar, spune acesta, ceea ce surprinde este că majoritatea celor implicaţi în bătăile din Marsilia nu purtau cagule, demonstrând astfel că nu le păsa deloc dacă vor fi identificaţi şi ce sancţiuni ar putea primi. Analiza BBC evidenţiază că o eventuală sancţiune cu excluderea de la EURO 2016 ar fi „devastatoare“ pentru Rusia, care trebuie să organizeze Cupa Mondială din 2018, dar articolul face referire şi la declaraţiile „sfidătoare“ ale unor oficiali ruşi cu privire la cele întâmplate în Franţa.

Astfel, este citat deputatul Igor Lebedev, conform căruia „băieţii au apărat onoarea ţării lor“ sau declaraţia lui Vladimir Markin, purtătorul de cuvânt al serviciului rus de investigaţii. “Un om normal, aşa cum ar trebui să fie, i-a surprins. Ei sunt obişnuiţi să se ocupe de parade gay“, a spus Markin, referindu-se la indignarea opiniei publice europene cu privire la incidentele de la Marsilia.

Cele mai citite

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...

Conducerile școlilor, umplute de activiști de partid, din timp pentru alegeri

Cred că în acest moment a devenit clar pentru toată lumea că Ligia Deca nu este un ministru al Educației, deși ocupă această funcție,...

Pachetul de 61 de miliarde pentru Ucraina sau despre cum “era păcii s-a încheiat în Europa”

Congresul american a adoptat un pachet de 90 de miliarde de dolari pentru acordarea de ajutor militar Ucrainei, Israelului și Taiwanului. Fiindcă o reacție...
Ultima oră
Pe aceeași temă