14.1 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialNoul premier din Croația e ironizat pe motiv că nu știe bine...

Noul premier din Croația e ironizat pe motiv că nu știe bine limba oficială

Deși o regulă nescrisă spune că un guvern proaspăt instalat are dreptul la un răgaz de o sută de zile înainte de a fi criticat, umorul croaților nu scutește de ironii Executivul de dreapta, informează agenția EFE, citată de Agerpres.

Noul guvern de la Zagreb a fost instalat acum o săptămână și este condus de un premier tehnocrat care însă are probleme cu limba croată și ai cărui miniștri au chemat preoți să le binecuvânteze noile birouri, comentează EFE.

“Turiștii străini fug din Croația. Le e frică să nu fie numiți prim-miniștri”, este gluma distribuită pe rețelele de socializare cu referire la premierul Tihomir Oreskovic, în vârstă de 49 de ani, care și-a trăit cea mai mare parte a vieții în străinătate și prin urmare se exprimă cu dificultate în limba țării sale natale.

De fapt, el a trăit numai doi ani în Croația, și aceștia când era mic copil, atunci când a plecat împreună cu familia sa în Canada, unde și-a construit o carieră de succes în industria farmaceutică.

Însă până cu câteva săptămâni în urmă, Tihomir Oreskovic era total necunoscut în Croația. După ce alianța de centru-dreapta ce a câștigat alegerile legislative l-a însărcinat să formeze guvernul, în primul său mesaj public a promis să slujească “clădirile” croate, confundând doi termeni din limba croată care pentru un străin pot părea asemănătoare, respectiv “gradjani” (cetățeni) și “gradjevine” (clădiri).

“Clădirile croate cer alegeri anticipate”, a fost replica hazlie pe care el a primit-o a doua zi scrisă cu vopsea pe clădiri din capitala Zagreb. La rândul său, un portal satiric a publicat un anunț ce menționează că noul executiv are nevoie să angajeze mulți traducători, întrucât premierul nu știe limba croată, iar puțini dintre miniștrii săi vorbesc engleza.

Între timp, pe rețelele de socializare au apărut tot mai multe comentarii despre noul guvern și noul premier, care, pe lângă problemele de limbă, pare nici să nu știe foarte multe despre Croația. Un filmuleț în care un chitarist îl parodiază pe Oreskovic cu un cântec ce amestecă croata cu engleza și promite aducerea prosperității canadiene în Croația are deja aproape 200.000 de distribuiri pe Facebook.

Un alt material satiric face referire la anunțul noului ministru al veteranilor de război, ultranaționalistul Mijo Crnoja, privind crearea unui registru al “agresorilor Croației” și încă unul al “trădătorilor de țară”. În primul se vor regăsi sârbii care au luptat împotriva croaților în războiul de la începutul anilor ’90, dar în al doilea nu este clar cine va figura. Totuși, circa 7.000 de croați s-au înscris voluntar pe internet într-un “registru al trădătorilor”, recunoscând că au prieteni sârbi ori că urmăresc partidele jucătorului de tenis sârb Novak Djokovic.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

O femeie de 34 de ani i-a furat banii bătrânei pe care o îngrijea de pe cardul acesteia

O femeie în vârstă de 34 ani din Oradea, care fusese angajată ca menajeră în locuinţa unei pensionare din municipiu, a ajuns în anchetă...

Nici măcar promisiuni. Salariile bugetarilor, posibil majorate abia anul viitor. Ciolacu: Avem discuţii în marja Legii 153

Bugetarii se plâng că au rămas în urmă cu salariile. Zeci de angajați chiar din sânul Guvernului au ieșit în stradă să-și strige nemulțumirile....

Acțiunile de control ale ANAF, în aprilie 2024, au diminuat pierderea fiscală cu 430 milioane lei

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) prezintă raportul lunii aprilie al acțiunilor întreprinse de către direcțiile de specialitate din cadrul ANAF...
Ultima oră
Pe aceeași temă