10.8 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăSpecialNSA a folosit programul de colectare a datelor telefonice pentru a căuta...

NSA a folosit programul de colectare a datelor telefonice pentru a căuta agenţi ai Iranului

Agenţia Naţională americană pentru Securitate (NSA) a folosit programul de colectare a metadatelor telefonice interne pentru a căuta agenţi operativi ai Guvernului Iranului şi ai unor "organizaţii teroriste asociate".

Programul de colectare a datelor nu s-a limitat la Al-Qaida şi la filialele ei, subliniază New York Times (NYT), citat de Mediafax.

NYT scrie în ediţia online de miercuri că documentul, pe care afirmă că l-a obţinut în baza legii accesului la informaţii publice, arată că un ordin emis în februarie 2010 de Tribunalului secret pentru supravegherea informaţiilor străine (FISA) prezenta companiile AT&T şi Sprint ca fiind implicate în el.

Un ordin al Tribunalului, dezvăluit în 2013, viza doar o filială Verizon.

Includerea Iranului şi a grupărilor sale teroriste aliate – cel mai probabil gruparea şiită libaneză Hezbollah – şi confirmarea numelor altor companii participante oferă publicului noi detalii care să-i permită să înţeleagă fostul program secret, subliniază NYT.

Administraţia Bush a creat programul cu scopul de a găsi celule teroriste ascunse pe teritoriul american, după atacurile din 11 septembrie 2001, iar oficiali guvernamentali l-au justificat prezentând ca exemplu Al-Qaida.

NYT face aceste dezvăluiri în contextul unor dezbateri atât asupra acordului privind anularea sancţiunilor impuse Iranului în schimbul limitării de către Teheran a programului său nuclear, cât şi asupra spionării – inclusiv a americanilor – de către NSA şi rolului companiilor americane în aceste programe de spionaj.

Congresul a adoptat, în iunie, o lege prin care interzice colectarea sistematică a înregistrărilor telefonice pe teritoriul Statelor Unite începând din noiembrie şi prin care creează în loc un program de analizare a legăturilor dintre apelanţi, în căutarea unor suspecţi de terorism, fără ca Guvernul să păstreze datele colectate.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorina Pintea, condamnată la închisoare

Sorina Pintea, fost ministru al Sănătăţii, a fost condamnată la 3 ani şi 6 luni cu executare, printr-o sentinţă pronunţată, astăzi, de Tribunalul Cluj."În...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

VIDEO. Tensiuni la Paris. Confruntare tensionată între susținătorii Israelului și cei ai Gaza

Tensiunile la cote maxime în fața prestigioasei universități Sciences Po din Paris din cauza războiului din Gaza, în timp ce manifestanți pro-israelieni au venit...
Ultima oră
Pe aceeași temă