4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialScurgere la nivel înalt în Marea Britanie: Theresa May nu are nici...

Scurgere la nivel înalt în Marea Britanie: Theresa May nu are nici un plan pentru Brexit

Guvernul britanic nu are nici un plan pentru BREXIT şi e posibil să nu reuşească să negocieze o strategie în următoarele şase luni, sugerează un document intern ajuns în presă. Actul, care a fost obţinut de publicaţia Times şi pus la dispoziţia BBC, atenţionează că la Whitehall sunt în lucru peste 500 de proiecte legate de Brexit, iar pentru finalizarea lor ar putea fi nevoie de suplimentarea personalului cu 30.000 de persoane.

Deşi există atât de multe proiecte, nu s-a conturat încă o strategie comună de ieşire a Marii Britanii din UE „din cauza divergenţelor din interiorul cabinetului”, se precizează în documentul obţinut de presă.

Un purtător de cuvânt al executivului a spus că „nu recunoaşte” afirmaţiile din document.

Premierul Theresa May speră să poată invoca articolul 50, care declanşează procedura oficială de rupere de UE, până la sfârşitul lunii mai 2017.

Totuşi, corespondentul BBC Chris Mason, care a văzut documentul respectiv, spune că acolo se arată cât de „complex, înfricoşător şi provocator va fi acest proces”.

Documentul oficial al cabinetului May obţinut de presă – care a fost scris în 7 noiembrie de un consilier anonim sub titlul „Brexit Update” – sugerează că vor mai trece şase luni înainte ca guvernul să ştie cu siguranţă ce doreşte să obţină în negocierile de ieşire din UE sau să-şi stabilească priortăţile.

În textul respectiv este criticat premierul May, despre care se precizează că „şi-a dobândit reputaţia de a schiţa decizii şi detalii pentru a rezolva singură problemele”, o abordare descrisă ca fiind „puţin probabil sustenabilă”.

The Times spune că documentul arată şi divizarea cabinetului în două tabere: una compusă din secretarul de externe Boris Johnson, secretarul pentru BREXIT, David Davis şi secretarul pentru comerţ exterior Liam Fox, iar a doua din cancelarul Philip Hammond şi secretarul pentru economie Grec Ckark.

Potrivit ziarului, documentul menţionează că „fiecare departament a întocmit un plan de jos în sus despre cum ar putea fi impactul Brexit-ului şi despre cum ar putea gestiona cel mai rău caz”.

Textul mai sugerează că guvernul nu are suficient personal pentru a implementa rapid BREXIT-ul, în timp ce departamentele elaborează planuri individuale care depăşesc, în total, 500 de proiecte. În memo se estimează că ar mai fi nevoie de încă 30.000 de specialişti civili pentru a finaliza toată această muncă.

Corespondentul BBC spune că nu există fonduri pentru a plăti personal suplimentar în următoarele săptămâni.

În documentul respectiv se mai susţine că marii afacerişti „vor pune curând pistolul la capul guvernului” pentru a se asigura că nu le sunt afectate investiţiile.

Cele mai citite

Nicușor a lansat cel mai mare fake-news de campanie

Nicușor Dan a rostogolit cea mai mare minciună din actuala campanie electorală. Presa neomarxistă s-a grăbit să preia anunțul echipei sale, potrivit căruia Agenția...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă