10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialNumărul deceselor cauzate de terorism a crescut dramatic în ţările dezvoltate, deşi...

Numărul deceselor cauzate de terorism a crescut dramatic în ţările dezvoltate, deşi la nivel global acesta s-a redus

Cele mai dezvoltate ţări din lume au suferit, în ultimii ani, o creştere dramatică a numărului de decese cauzate de terorism, reiese dintr-un nou raport al Global Terrorism Index, citat de The Independent. Documentul arată că fenomenul este cu atât mai îngrijorător cu cât la nivel mondial a scăzut numărul deceselor cauzate de terorism. 

Raportul arată că ISIS este, în prezent, oficial, cel mai mortal grup terorist din lume, depăşind Boko Haram, după ce şi-a asumat responsabilitatea pentru 6.141 de morţi prin atacuri desfăşurate în peste 250 de oraşe în 2015. Iar numărul ţărilor în care ISIS organizează atentate este mai mult decât dublu, de la 13 state în 2014 la 28 în 2015.

La nivel global, numărul morţilor cauzate de terorism a scăzut cu zece procente în 2015 faţă de 2014, care a fost un an record în cei 16 ani acoperiţi de acest raport al Institutului pentru Economie şi Pace.

Reducerea numărului de morţi a fost o consecinţă a acţiunilor militare împotriva ISIS şi Boko Haram din Irak şi Nigeria, dar raportul sugerează că acele grupuri şi-au extins influenţa în ţările şi regiunile vecine.

În ţările membre OCDE (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), numărul morţilor cauzate de terorism a crescut cu 650% odată cu înmulţirea atacurilor teroriste, lumea devenind acum un loc tot mai periculos. Raportul a identificat 274 de grupări teroriste în întreaga lume, cele mai periculoase fiind ISIS, Boko Haram, al-Qaeda şi talibanii, care sunt responsabile pentru 75% din toate aceste decese.

Pentru ţările dezvoltate, 2015 a fost al doilea cel mai mortal an după 2001, când atacurile de la 9 septembrie au făcut 2.996 de victime.

Potrivit raportului, ar trebui să învăţăm nişte lecţii, cum ar fi faptil că numai 0,5% dintre atacuri au avut loc în ţări care nu au nici un fel de implicare în conflictele externe şi nu practică tortura şi încarcerarea fără proces.

Documentul mai susţine că actele de terorism sunt mai probabile în ţările membre OCDE care au performanţe socio-economice mai slabe, cred în sistemul electoral, au o criminalitate destul de ridicată şi permit accesul la arme.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă