17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialToți oamenii președintelui Trump: Cine sunt oamenii pe care președintele ales îi...

Toți oamenii președintelui Trump: Cine sunt oamenii pe care președintele ales îi vrea în echipa sa

Proporţia fără precedent a militarilor în echipa prezidenţială provoacă îngrijorări politice, în special de partea democrată.

După ce a promis în campanie că va „concedia“ un număr de generali americani pe care îi consideră incompetenţi, președintele ales, Donald Trump, pare acum înclinat să recruteze membri în viitoarea sa echipă din sânul ierarhiei militare.

Generalul John F. Kelly, ales pe 7 decembrie pentru a prelua conducerea Securităţii interne s-a alăturat listei de înalţi ofiţeri care vor înconjura președintele Trump. Dacă numirea va fi confirmată, el se va alătura generalului James N. Mattis, numit secretar al Apărării, și generalului Michael F. Flynn, consilier pentru Securitatea internă.

Deși calităţile și experienţa oamenilor preferaţi de Trump nu sunt puse în discuţie, ponderea inegalată de militari suscită temeri. Sunt experţi care se tem că proporţia fără precedent de militari în echipa Trump multiplică riscurile recurgerii la forţă. Toţi generalii numiţi de Trump în funcţii-cheie s-au distins pe câmpuri de luptă, dar fiecare are o abordare realistă și echilibrată a politicii americane și prezenţa lor poate modera efectiv poziţia președintelui ales asupra unui număr de probleme importante. 

Componența Cabinetului

Ultimele nominalizări făcute de președintele ales sunt la fel de uimitoare ca și cele de până acum.Desigur, sunt încă multe alte persoane numite sau care urmează a fi incluse în echipa care se va instala la Casa Albă pe 20 ianuarie. Toţi vor fi audiaţi în comisiile Congresului, urmând a fi sau nu validaţi.

Rex Tillerson

CEO-ul Exxon Mobil a fost anunțat șef al diplomaţiei americane. El nu are nici o experienţă guvernamentală, dar relaţiile apropiate cu președintele rus, Vladimir Putin, par să fi fost determinante în alegerea lui Trump.

Rick Perry

A doua numire a fost cea a fostului guvernator din Texas, Rick Perry în fruntea Departamentului american al Energiei. Este responsabil cu politica energetică a SUA și supervizează Programul naţional de arme nucleare.

Andy Puzder

Pentru Ministerul Muncii, Trump l-a ales pe Andy Puzder, 66 de ani. Magnatul junk food-ului suscită polemică înainte de debutul în politică. Îndrăgește clipurile degradante. Detestă remunerarea corectă a personalului său.

Ben Carson

Ministrul Locuinţelor și al Urbanismului, Ben Carson, 65 de ani, este fost neurochirurg. Nu are experienţă în domeniul pentru care l-a numit Donald Trump. A fost adversarul acestuia în partid, în cursa pentru Casa Albă.

Jeff Sessions

Ministrul Justiţiei, Jeff Sessions, 69 de ani. Senator cu poziţii foarte dure în materie de imigraţie clandestină și o personalitate controversată pentru declaraţiile rasiste făcute în urmă cu decenii.

Steven Mnuchin

Ministrul Trezoreriei, Steven Mnuchin, are 53 de ani și a fost responsabil în banca Goldman Sachs, a că-rui apropiere de pieţe ar putea fi un atu, dar și un handicap, în plină ascensiune a populismului. A produs și blockbustere hollywoodiene ca Avatar și Suicide Squad.

Betsy DeVos

Pentru postul de șef al Departamentului Educaţie, Trump a ales-o pe Betsy DeVos, 58 de ani.

Foarte bogată, dedicată acțiunilor caritabile, una din cele mai mari donatoare pentru Partidul Republican.

Wilbur Ross

Ministrul Comerţului este Wilbur Ross, în vârstă de 79 de ani, miliardar cunoscut pentru investiţiile în societăţi miniere aflate în dificultate, pe care le vindea ulterior, realizând pentru sine profituri serioase.

James Mattis

La Departamentul Apărării a fost numit James Mattis, 66 de ani, general în retragere și o figură legendară în armata americană, reputat pentru calităţile sale militare, dar și pentru neîncrederea faţă de regimul iranian.

Tom Price

La Departamentul Sănătății a fost numit Tom Price, 62 de ani, fost chirurg ortoped, un militant contra avortului și mare opozant al reformei Obamacare, promovate de Barack Obama.

Elaine Chao

Ministrul Transporturilor, Elaine Chao, 63 de ani, este născută în Taiwan și a fost secretar al Muncii în Administraţia fostului președinte George W. Bush. Este căsătorită cu șeful majorităţii republicane din Senat.

Mike Pompeo

Director al CIA, agenția de informații externe a SUA, este numit Mike Pompeo, 52 de ani. Ales în Camera Reprezentanţilor în 2010, acest parla-men-tar „vultur“ este un adversar al acordului nuclear iranian.

Michael Flynn

Michael Flynn, 57 de ani, este numit consilier pentru Securitatea naţională. Flynn și președintele ales, Donald Trump, împărtășesc numeroase puncte de vedere, legate de acest domeniu.

Reince Priebus

Secretarul general al Casei Albe este Reince Priebus, 44 de ani. Președinte al Partidului Republican, el ar putea face legătura între Casa Albă și Grand Old Party, ieșit divizat din campanie.

Steve Bannon

Consilier pentru strategie este Steve Bannon, 63 de ani, care a condus site-ul de informaţii Breitbart, apropiat extremei drepte până la recrutarea, în august, de către Trump ca director general al campaniei sale.

Cele mai citite

Problemele pentru celebrii chefi bucătari nu se opresc. Antena 1 dă PRO TV în judecată

Scandalul dintre Antena 1 și cei trei chefi, Sorin Bontea, Cătălin Scărlătescu și Florin Dumitrescu, a escaladat, implicând acum și postul de televiziune Pro...

Controverse legate de camere video în sălile de clasă ale școlilor

Reprezentanții profesorilor se opun proiectului prin care Guvernul vrea să impună instalarea camerelor video de supraveghere în sălile de curs ale școlilor. În data de...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă