10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialNew York Times: Tot ce știm și ce nu știm despre atacurile...

New York Times: Tot ce știm și ce nu știm despre atacurile americane din Siria | VIDEO

Președintele Donald Trump a ordonat un atac cu rachete asupra unei baze militare din Siria, la 4.40, (4.40, ora României), ca reacţie la atacul chimic produs în urmă cu câteva zile, a anunțat Pentagonul, aceasta fiind prima operaţiune americană care vizează regimul Bashar al-Assad. Publicația americană The New York Times a realizat o listă cu tot ce știm și toate semnele de întrebate legate de atacurile de joi noapte. 

Ce știm până acum:

* 59 de rachete Tomahawk au fost lansate de pe distrugătoarele americane de la asupra bazei aeriene Al Shayrat, din Siria, de unde ar fi decolat avioanele cvu bombele chimice.

* Președintele Donald Trump a ordonat lovitura după două zile de deliberări și întâlniri cu ce mai importanți consilieri din domeniul Apărării. – Anunțând atacul asupra bazei, Donald Trump a condamnat atacul cu gaz sarin drept ”barbar” și a spus că decizia sa va ”preveni și influența modul în care se răspundânesc și sunt folosite armele chimice”.

* Oficialii americani au descris atacul cu rachete drept un mesaj pe care Donald Trump vrea să îl transmită este că Statele Unite nu vor mai închide ochii – Armata rusă a fost notificată că vor urma atacurile, deși oficialii americani nu au considerat necesar să îl informeze personal pe președintele Vladmir Puțin. Într-un briefing de presă, secretarul de stat Rex W. Tillerson a criticat Moscova pentru că nu și-a ținut promisiunea din 2013, de a distruge toate armele chimice din Siria, calificând Rusia drept ”complice” sau ”incompetentă”.

 

Ce nu știm:

* Cum afectează lovitura capacitatea aeriană a Siriei de a lansa noi atacuri

* Impactul politic al bombardamentelor. De obicei, președinții se bucură de o creștere a popularității, după ce folosesc forța. Dar președintele Trump a acționat fără acordul Congresului, ceea ce, pe termen lung, i-ar putea atrage foarte multe critici.

* Dacă atacurile fac parte din noua strategie agresivă de politică externă, adoptată de Trump.

 

Cele mai citite

De ce să montezi panouri fotovoltaice acasă?

În condițiile în care prețurile energiei electrice au crescut vertiginos în ultimii ani, fiind din ce în ce mai impredictibile, te întrebi justificat: ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă