20 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăSpecialO adolescentă cu o formă rară de cancer a câștigat, în instanță,...

O adolescentă cu o formă rară de cancer a câștigat, în instanță, dreptul de a fi conservată prin criogenie

O adolescentă cu o formă rară de cancer, care dorea ca trupul să-i fie conservat prin criogenie în speranța că ar putea trăi mai mult, a câștigat procesul intentat în acest scop, chiar cu puțin timp înainte de a muri. Acum rămășițele sale pământești sunt transportate la un centru special din SUA, unde vor fi congelate, relatează The Independent.

Părinții divorțați ai fetei de 14 ani au avut opinii diferite asupra a ce trebuie să se facă cu rămășițele pământești ale fiicei lor, respectiv dacă acestea ar trebui sau nu păstrate prin congelare.

Fata din Londra, care a avut o formă rară de cancer, a cerut Înaltei Curți să decidă ca mama ei, care i-a susținut dorința de a fi conservată criogenic, să fie singura persoană care să aibă dreptul de a lua hotărâri legate de corpul ei.

Procesul s-a desfășurat cu ușile închise, iar judecătorul a stabilit ca nimic din acest caz să nu fie făcut public atât timp cât fata trăiește, pentru ca presa să nu-i tulbure ultimele zile din viață. Tot la dorința fetei, magistratul a mai decis și că nici una dintre persoanele implicate nu va fi identificată.

Judecătorul a spus că a fost mișcat de modul curajos în care fata a făcut față situației și că solicitarea ei a fost singura de acest gen făcută vreodată în Marea Britanie și probabil că în lume.

În opinia sa, cazul este un exemplu de noi provocări pe care știința le scoate în calea legislației. El a avut de luat o decizie într-o dispută între părinți și nu a judecat dacă e bună sau ea conservarea prin criogenie.

Magistratul a povestit presei că relațiile dintre părinții fetei erau foarte deteriorate. Fata trăise cu mama sa aproape toată viața și nu a avut contacte directe cu tatăl său în ultimii opt ani înainte de a muri. Judecătorul a spus că adolescenta a refuzat să-l vadă pe tatăl ei și nu dorea ca el să primească informații despre boala ei și nici să fie lăsat să-i vadă trupul după moarte.

Dar cum, din punct de vedere legal, un copil nu poate face un testament, judecătorul a trebuit să decidă care este cel mai bun interes al fetei.

Tatăl tinerei nu a vrut să aprobe, inițial, planul de criogenie și era preocupat de consecințele procesului și de costurile acestuia.

„Chiar dacă procedura va avea succes și ea va fi readusă la viață peste, să spunem, 200 de ani, nu va mai exista nici o rudă în viață și e posibil să nu-și mai amintească nimic” a spus el în fața curții. „Plus că se va afla în SUA și nu în Marea Britanie, unde s-a născut și a trăit.”

Dar de-a lungul procesului, bărbatul și-a schimbat opinia: „Îi respect decizia. Acesta este ultimul și unicul lucru pe care mi l-a cerut vreodată.”

Rămășițele fetei sunt transportate în SUA, la un centru special, pentru a fi congelate prin criogenie. Costurile sunt foarte ridicate, putând depăși 37.000 de lire sterline, dar familia fetei a reușit să adune acești bani, deși nu erau oameni bogați.

 

 

 

Cele mai citite

Arena Națională va găzdui startul noului sezon din Campionatul Național de Drift

Prima etapă a noului sezon din Campionatul Național de Drift va avea loc în acest weekend, la Arena Națională din Capitală, competiția care sărbătorește...

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării, disensiuni cu premierul Netanyahu pe tema administrării Gaza

Într-un gest public rar care ilustrează diviziunile privind direcția campaniei militare în cadrul cabinetului de război al Israelului, ministrul apărării Yoav Gallant l-a îndemnat...

Sezon de vis pentru „corbii albaștri”! Corvinul, din Liga a 2-a, în Europa League

Divizionara secundă Corvinul Hunedoara a câștigat în premieră Cupa României și va evolua din nou în cupele europene după 42 de ani de pauză. Corvinul...
Ultima oră
Pe aceeași temă