13.3 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialO celulă Al-Qaida din Siria pregăteşte atacuri împotriva avioanelor de pasageri americane

O celulă Al-Qaida din Siria pregăteşte atacuri împotriva avioanelor de pasageri americane

O celulă a reţelei teroriste Al-Qaida activă în Siria, formată din militanţi islamişti provenind din Afganistan, Yemen şi din ţări europene, intenţionează să comită atentate împotriva× Statelor Unite fiind vizate în principal avioanele de pasageri, avertizează serviciile secrete americane.

Potrivit unor experţi americani citaţi de site-ul israelian× Ynetnews, liderul reţelei teroriste Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, a trimis în Siria militanţi din zonele tribale pakistaneze pentru a forma o celulă teroristă – Khorasan – specializată în recrutarea de islamişti europeni şi americani care au paşapoarte necesare pentru a urca la bordul avioanelor spre Statele× Unite. Celula teroristă Khorasan este formată în cadrul Frontului Al-Nusra, filiala siriană a reţelei Al-Qaida.

"Acest grup, Khorasan, reprezintă o potenţială ameninţare pentru teritoriul Statelor Unite", a confirmat× Clapper, directorul Agenţiei Naţionale de Informaţii din SUA.

Potrivit analistului CNN, Paul Cruickshank, unul dintre militanţii trimişi de la frontiera dintre Afganistan şi Pakistan în× Siria este Abdelrahman al× Jahani, de origine saudită. El face parte din structura de conducere a reţelei Al-Qaeda şi are sarcina de a pregăti atentate împotriva Statelor Unite.

În ultimii cinci, organizaţia Al-Qaeda în Peninsula Arabia a încercat de cinci ori, fără succes, să doboare avioane de pasageri care zburau spre Statele Unite.

Oficiali americani atrag atenţia că există o concurenţă puternică între militanţii Al-Qaeda din Siria şi grupul terorist sunnit Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Levant / Stat Islamic în Irak şi Siria (SI/SIIL/SIIS).

"Este un scenariu extrem de îngrijorător dacă cele două organizaţii teroriste încep să concureze pentru a lansa atacuri antioccidentale. Pentru Al-Qaeda, ar fi o modalitate de a ajunge din nou în atenţia publică, în contextul în care în prezent este depăşită de grupul× Islamic în apariţiile media", explică Matthew Olsen, directorul Centrului Naţional american pentru Combaterea Terorismului.

Grupul terorist Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria, Stat Islamic în Irak şi Levant – SI/SIIS/SIIL) ocupă vaste regiuni din estul Siriei şi din nord-vestul Irakului, unde a instituit un "califat islamic". Gruparea teroristă sunnită a decapitat doi cetăţeni americani şi un britanic.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă