17.2 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăSpecialO delegație americană din cadrul Departamentului de Justiție va merge în Turcia,...

O delegație americană din cadrul Departamentului de Justiție va merge în Turcia, pentru a discuta despre extrădarea lui Gulen

O delegație formată din reprezentanți ai Departamentului american de Justiție va merge, săptămâna viitoare, în Turcia, pentru a discuta despre cererea de extrădare a predicatorului Fethullah Gulen, trimisă de Ankara la Washington, după lovitura de stat eșuată din 15 iulie, informează cotidianul Hurriyet, citat de News.ro.

Vineri, un reprezentant al Departamentului de Stat american preciza că Statele Unite evaluează documentele trimise de autoritățile turce, privind extrădarea lui Gulen. „Autoritățile turce au trimis în mai multe rânduri documente și suntem în proces de parcurgere a respectivelor documente”, a afirmat purtătorul de cuvânt Mark Toner.

Citește și: Gulen reacționează la mandatul de arestare emis de Ankara pe numele său

Un tribunal din Istanbul a emis, joi, un mandat de arestare împotriva predicatorului Fethullah Gülen. În mandatul de arestare, fostul imam este acuzat că „a ordonat tentativa de lovitură de stat de la 15 iulie”, care a creat un vid de putere timp de câteva ore și a dus la moartea a 272 de persoane. Aceste demers a deschis calea unei solicitări formale adresate SUA pentru extrădarea lui Gülen, pe care președintele turc Recep Tayyip Erdogan îl consideră dușmanul său.

În replică, predicatorul turc Fethullah Gülen a reacționat cu privire la mandatul de arestare emis, precizând că acțiunea reprezintă un nou exemplu al autoritarismului președintelui Recep Tayyip Erdogan. „Este bine-cunoscut faptul că în Turcia instanțele nu dispun de independență judiciară, așa încât acest mandat este încă un exemplu al orientării președintelui Erdogan spre autoritarism și al îndepărtării sale de democrație”, a spus Gülen. 

Citește și: SUA analizează documentele prin care Turcia cere extrădarea lui Gulen

Cei mai înalți responsabili din Turcia au cerut deja de mai multe ori Statelor Unite extrădarea „teroristului” Gülen. Washingtonul a solicitat Ankarei să furnizeze probe privind implicarea lui Gülen în tentativa de răsturnare a puterii. Fethullah Gülen trăiește din 1999 într-un exil autoimpus în statul american Pennsylvania.

Autoritățile turce au reținut aproape 26.000 de suspecți după lovitura de stat eșuată din 15 iulie și au emis mandate de arestare pentru mai mult de jumătate dintre ei. Mandatele de arestare au fost emise pentru 13.419 dintre cei 25.917 suspecți reținuți. Nu este clar câte persoane dintre cele reținute au fost eliberate. Oficialul turc a adăugat că 74.562 de pașapoarte au fost declarate invalide, pentru a împiedica astfel părăsirea Turciei de către suspecți. Conform unui decret semnat de președintele Recep Tayyip Erdogan după tentativa de puci de luna trecută, durata maximă legală pentru care un suspect poate fi deținut înainte de a fi dat în judecată în Turcia a fost extinsă de la patru zile la 30 de zile.

Citește și: Predicatorul Fethullah Gulen, interviu în premieră: Erdogan şi partidul său suferă de intoxicaţia cu putere

 

Cele mai citite

Zeci de comune și orășele l-au îmbogățit cu afaceri mici și multe

Compania Ideas Funding Pack SRL a reușit să se afirme pe piață prin intermediul consultanței oferite comunităților mici. Cu un flux constant de...

ELCEN o acuză pe Firea că a mințit la Realitatea Plus, în legătură cu falimentul RADET

Se încearcă din nou inducerea în eroare a opiniei publice în sensul în care ELCEN este considerată cauza falimentului RADET, transmit reprezentanții Electrocentrale București. Vă...

Metodologia privind evaluarea externă a calității educației, în dezbatere publică

Ministerul Educației (ME) a lansat în consultare publică proiectul de Hotărâre privind aprobarea Metodologiei de evaluare externă a calității educației, precum și Criteriile, standardele...
Ultima oră
Pe aceeași temă