16.6 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSpecialO jurnalistă irakiană care milita pentru drepturile omului a fost răpită la...

O jurnalistă irakiană care milita pentru drepturile omului a fost răpită la Bagdad

O jurnalistă irakiană a fost răpită luni seară de la domiciliul său din Bagdad de către indivizi înarmați, au anunțat marți premierul irakian, care a ordonat o anchetă, și organizație de apărare a ziariștilor, scrie AFP citată de Agerpres.

Jurnalista, identificată de autoritățile irakiene ca fiind Afrah Shawqi, a colaborat în trecut cu cotidianul saudit Asharq Al-Awsat și a scris pentru numeroase site-uri, printre care Aklaam (Penițele, în arabă). Luni, ea a publicat pe acest site irakian un articol critic în care acuza grupurile și milițiile irakiene armate că “acționează fără teama de a fi pedepsite”.

Afrah Shawqi “a fost răpită luni seară în jurul orelor 22.00 (19.00 GMT). Opt indivizi înarmați au pătruns în locuința sa din Saidiya (sud-vestul Bagdadului). Ei erau îmbrăcați în civil și s-au dat drept membri ai forțelor de securitate. L-au legat pe fiul său”, a declarat Ziad al-Ajili de la Observatorul irakian al libertății presei.

“Au furat telefoane mobile, calculatoare, bani lichizi, apoi au răpit-o pe Afrah și au fugit”, a continuat el.

Descrierea faptelor a fost confirmată de o sursă din cadrul Ministerului de Interne sub acoperirea anonimatului.

Afrah Shawqi, foarte implicată în apărarea drepturilor femeilor irakiene, lucrează, de asemenea, la Ministerul irakian al Culturii.


Citește și: O femeie a fost decapitată în Afganistan pe motiv că a mers la cumpărături fără soțul ei

O femeie de 30 de ani a fost decapitată în Afganistan, pe motiv că a mers la cumpărături singură, fără să fie însoțită de soțul ei, informează miercuri ziarul britanic Daily Mail.


Premierul Haider al-Abadi a condamnat răpirea jurnalistei și a ordonat forțelor de securitate “să facă maximul pentru a o proteja, regăsi și a pune mâna pe grupul sau grupările responsabile de răpirea ei”.

Redactorul-șef al organizației Reporters sans frontieres (RSF), Virginie Dangles, a exprimat într-un comunicat “cea mai vie îngrijorare” a ONG-ului și a condamnat “cu fermitate” această răpire. “Cerem prim-ministrului să își respecte angajamentul de a face totul pentru a o găsi pe Afrah Shawqi, precum și pe autorii răpirii”, a continuat ea.

Irakul este împreună cu Siria vecină, Afganistanul și Mexicul, una din cele mai periculoase țări din lume pentru jurnaliști. În 2016, șapte ziariști au fost uciși în aceste țări, potrivit bilanțului anual întocmit de RSF.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

VIDEO. Marco Reus părăsește echipa unde a petrecut 12 ani

Marco Reus, în vârstă de 34 de ani, se pregătește să părăsească Borussia Dortmund la finalul acestui sezon, după o colaborare de 12 ani...

Un bărbat s-a aruncat în fața trenului în Sâmbăta Mare

Un bărbat din judeţul Iaşi s-a aruncat, astăzi, de pe o pasarelă, în faţa unui tren, în localitatea Săbăoani, a informat Inspectoratul de Poliţie...
Ultima oră
Pe aceeași temă