5.4 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialO navă militară sud-coreeană a tras focuri de avertizare, după ce două...

O navă militară sud-coreeană a tras focuri de avertizare, după ce două vase nord-coreene au încălcat frontiera maritimă

O navă militară aparținând Coreei de Sud a tras focuri de avertizare, vineri, după ce un vas de patrulare și unul de pescuit, ambele nord-coreene, au încălcat frontiera maritimă dintre cele două țări. Incidentul vine la o zi după ce secretarul general al Națiunilor Unite, Ba Ki-moon, a făcu apel pentru reluarea discuțiilor cu Phenianul, informează AFP, citat de Agerpres.

Cele două vase nord-coreene au traversat frontiera în Marea Galbenă în jurul orelor 07.30 (joi, 22.30 GMT) înainte de a se retrage rapid după focurile de avertisment ale unei nave de patrulare sud-coreene, a afirmat un responsabil din minister. 

Frontiera maritimă existentă între cele două Corei nu este recunoscută de Phenian, care susţine că a fost trasată unilateral de Naţiunile Unite la sfârşitul Războiului din Coreea (1950-1953). Cele două tabere se plâng frecvent de incursiuni efectuate de cealaltă parte, iar înfruntări limitate s-au produs în 1999, 2002 şi 2009. Intruziuni cum a fost cea de vineri sunt destul de obişnuite şi rar duc la o escaladare. 

Citește și: Coreea de Sud refuză să poarte discuții privind domeniul militar cu autoritățile de la Phenian

 

Săptămâna trecută, Coreea de Nord a îndemnat autoritățile de la Seul să accepte propunerea liderului său, Kim Jong-Un, de a organiza negocieri militare şi a linişti tensiunile provocate de al patrulea test nuclear efectuat de Phenian în ianuarie. Liderul nord-coreean a propus deschiderea acestui dialog într-un discurs pronunţat cu prilejul congresului partidului unic aflat la putere, care a avut loc la începutul lunii mai pentru prima dată în ultimii 35 de ani. 

Seulul, care iniţial nu a luat în serios această propunere, în final a respins-o, considerând că nu este un „gest sincer”. Coreea de Sud insistă ca Nordul să facă un pas concret pe calea denuclearizării înainte de a se angaja într-un dialog cu Phenianul. 

La rândul său, Coreea de Nord a declarat în mai multe ocazii că arsenalul său nuclear nu este subiect de negociere

 

Cele mai citite

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă