14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialO nouă acuzație pentru Putin: Ar fi ”ordonat personal asasinarea" fostului spion...

O nouă acuzație pentru Putin: Ar fi ”ordonat personal asasinarea” fostului spion Litvinenko

Avocatul soţiei şi fiului lui Aleksandr Litvinenko, un fost spion rus asainat la Londra în 2006, a profitat de pledoaria sa finală în cadrul anchetei publice pentru a-l acuza pe preşedintele rus Vladimir Putin că a "ordonat personal asasinarea" acestuia, relatează Mediafax. 

Rusia a denunţat, fără nicio surpriză, ancheta publică efectuată de către un judecător britanic, deschisă în ianuarie şi care s-a încheiat vineri. Acum judecătorul Robert Owen urmează să-şi prezinte concluziile până la sfârşitul anului, relatează Le Monde în pagina electronică.

Potrivit avocatului familiei Litvinenko, Ben Emmerson, scrie The Guardian, există suficiente probe cu privire la implicarea directă a preşedintelui rus – şi anume faptul că poloniul este de origine rusească şi legăturile unuia dintre acuzaţi, Andrei Lugovoi, cu Putin, constând în faptul că ambii au făcut parte din KGB (serviciile secrete ruse, care au devenit între timp FSB).

Potrivit BBC, Ben Emmerson a declarat în finalul pledoariei că responsabilitatea statului rus a fost dovedită "dincolo de orice îndoială rezonabilă". Văduva fostului spion rus, Maria litvinenko, a spus că ea crede că "asainii (soţului ei) şi comanditarii lor" au fost "demascaţi"."Acest lucru nu s-ar fi putut întâmpla fără ştiinţa şi consimţământul domnului Putin", a subliniat ea.

Emmerson a declarat în timpul anchetei, potrivit BBC, că Putin era un "despot de mâna a doua tot mai izolat" şi un "autoritarist alienat din punct de vedere moral". E a mai spus că preşedintele rus şi aliaţii săi sunt "implicaţi în mod direct în crima organizată".

"Clica personală" a lui Putin este "dispusă să-i asasineze pe cei care le stau în cale", a adăugat avocatul. El a subliniat că "dacă statul rus este responsabil, Vladimir Putin este responsabil". "Nu în baza vreunei analogii a responsabilităţii pentru faptele altuia, ci pentru că el personal a ordonat lichidarea unui inamic hotărât să-l dea în vileag pe el şi pe acoliţii săi", a conchis el, citat de aceeaşi sursă.

Poliţiştii însărcinaţi cu ancheta nu au mers până într-acolo încât să-l arate cu degetul pe Putin, dar nu au îndepărtat o eventuală responsabilitate a statului rus, scrie Le Monde.

Cele mai citite

SRI va gestiona sistemul informatic al ANAF

Proiectul de lege privind gestionarea sistemului informatic al ANAF de către SRI a primit un raport favorabil din partea comisiilor de specialitate și se...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă