13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialO nouă lege electorală ar putea schimba RADICAL sistemul politic din Italia

O nouă lege electorală ar putea schimba RADICAL sistemul politic din Italia

Parlamentul italian a aprobat, luni, o nouă lege electorală menită să aducă stabilitate politică, într-o țară renumită de zeci de ani prin schimbările frecvente de Guverne și prin diversele coaliții, relatează AFP, conform Agerpres.

 Partidul plasat pe primul loc în alegerile legislative va avea automat o majoritate de 54% în Camera Deputaților, respectiv 340 de mandate din 630, cu condiția ca această formațiune să obțină cel puțin 40% din voturi, conform actului normativ.

Dacă niciun partid nu trece de acest prag, se va desfășura un al doilea tur de scrutin la care vor participa numai partidele clasate pe primele două locuri în primul tur.

Reforma electorală este susținută de premierul Matteo Renzi, în schimb o parte a opoziției și chiar reprezentanți din Partidul Democrat (PD) condus de acesta au criticat-o vehement, considerând că este vorba de o derivă anti-democratică.

Astfel, Pippo Civati, unul dintre liderii minorității anti-Renzi din interiorul PD, a apreciat în fața legislativului că legea va conduce la guvernarea unui singur om.

Actualul șef al Guvernului a încercat să tempereze criticile, afirmând că ”noua lege electorală are un element de mare claritate, peste cinci ani urmând să se vadă cine a câștigat și cine guvernează”,

El a precizat, totodată că această ”stabilitate politică este o condiție prealabilă a dezvoltării economice”.

În ceea ce privește pragul electoral pentru intrarea în parlament, acesta a fost fixat în noua lege la 3%, astfel că partidele mici au șanse mai mari să fie reprezentate în legislativ, dar nu vor mai avea posibilitatea să pună în pericol stabilitatea guvernamentală.

 

 

 

Cele mai citite

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Proiect de pace durabilă

Anulată de două războaie în curs, Ucraina și Gaza, și umbrită de conflicte potențiale, precum cel din jurul Taiwanului, pacea este din nou tematizată....
Ultima oră
Pe aceeași temă