17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE: Două persoane arestate în Bruxelles, în legătură cu atentatele de la...

UPDATE: Două persoane arestate în Bruxelles, în legătură cu atentatele de la Paris

Poliţia din Belgia a arestat, duminică, doi fraţi, suspectaţi de legături cu atentatele de la jumătatea lunii noiembrie, din Paris, potrivit EuObserver.

Potrivit procurorilor federali, forţele speciale şi poliţia federală au făcut percheziţii la domiciliul unor persoane din cartierul Molenbeek, din regiunea Bruxelles, în apropiere de zona cea mai frecventată de turişti.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Parchetului federal, Eric Van Der Sypt, citat de Mediafax, cei doi “au fost ridicaţi duminică seara pentru a fi audiaţi”. Mai mult, el a confirmat că operaţiunea are legătură cu ancheta privind atacurile comise pe 13 noiembrie la Paris, dar nu cu căutarea lui Salah Abdeslam, unul dintre principalii suspecţi.

Citeşte şi: Atentatele din Paris: Salah Abdeslam, oprit de poliţişti de trei ori, înainte să ajungă în Belgia

Percheziţia a avut loc în cartierul Dansaert, la limita dintre comuna cu o importantă populaţie de imigranţi Molenbeek-Saint-Jean şi centrul oraşului, potrivit presei locale.

Ea s-a desfăşurat la etajul şase al unei clădiri de pe strada Clé, la doi paşi de Grand-Place din Bruxelles, unde este instalată tradiţionala piaţă de Crăciun. Vecinii au fost evacuaţi în timpul percheziţiei.

Operaţiunea a durat aproximativ cinci ore, de la ora locală 18.00 (19.00, ora României) şi până la ora locală 23.00 (luni, 0.00, ora României). Agenţi din cadrul forţelor speciale ale poliţiei federale au fost mobilizaţi în cursul operaţiunii, a adăugat purtătorul de cuvânt al Parchetului.

Nicio altă percheziţie nu a fost efectuată în capitala belgiană.

 

Salah Abdeslam, care a locuit în comuna Molenbeek, cartierul general al mai multor membri ai unor celule jihadiste, este vizat de un mandat internaţional de arestare, fiind considerat unui dintre cei care au plănuit atentatele din Paris.

 

Televiziunea publică belgiană RTBF relata săptămâna trecută că Salah Abdeslam a reuşit să se strecoare printre ochiurile plasei întinse la Molenbeek de către poliţie, la începutul fugii sale.

Citeteşte şi: O nouă reţinere la Bruxelles, în legătură cu atentatele de la Paris

Potrivit RTBF, cea mai probabilă ipoteza este că acesta a fost strecurat de complici care, potrivit unor informaţii neatribuite vreunor surse, ar fi “profitat de acel du-te-vino de maşini şi de o mutare pentru a-l ascunde pe Salah Abdeslam fie într-un vehicul, fie, poate, într-o mobilă”.

O sursă apropiată anchetei a confirmat duminică pentru AFP că Salah Abdeslam a reuşit să treacă de trei controale de poliţie, în Franţa, înainte să ajungă în Belgia, după atacurile sângeroase de la Paris.

În urma atentatelor de pe 13 noiembrie, din Paris, aproximativ 130 de persoane au murit şi câteva sute au fost rănite.

 

Cele mai citite

Șapte decese în focarele de infecție din locuințele sociale

Șapte persoane fără adăpost au murit în ultimii ani din cauza condițiilor inumane din containerele administrate de Primăria Râmnicu Sărat din județul Buzău,...

Marcel Ciolacu, despre raporturile comerciale cu Turcia: „Este cel mai important partener economic al României non-UE”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că cel mai important partener economic al României non-UE este Turcia, ajungându-se la raporturi comerciale între cele două...

Zelenski face reproșuri partenerilor internaționali după atacul rusesc asupra Harkovului care a ucis șase persoane

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat joi un dublu atac rusesc cu 15 rachete asupra localităţii Liubotin şi a oraşului Harkov, în urma căruia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă