14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialO petiție pentru grațierea lui Snowden a ajuns la Casa Albă. Ce...

O petiție pentru grațierea lui Snowden a ajuns la Casa Albă. Ce decizie a luat președinția

Casa Albă a respins marţi o petiţie online prin care i se cere să-l graţieze pe Edward Snowden, preşedinţia îndemnându-l pe fostul consultant NSA şi CIA care a dezvăluit amploarea programelor de spionaj americane să revină în ţară pentru a fi judecat, relatează Mediafax

Snowden “ar trebui să vină acasă, în Statele Unite, şi să fie judecat de către un juriu format din colegi de-ai săi – nu să se ascundă în spatele unui regim autoritarist”, subliniază Casa Albă într-un comunicat, referindu-se la Rusia, potrivit New York Times. 

Citește și: SUA: Lege istorică, promulgată de Obama. Edward Snowden salută decizia Congresului

El a descărcat o cantitate uriaşă de informaţii secrete în timp ce lucra ca şi consultant al Agenţiei Naţionale pentru Securitate (NSA), iar apoi a oferit documente unor jurnalişti. El trăieşte în Rusia, unde procurorii americani nu pot acţiona.

Între altele, Snowden a dezvăluit un program NSA de colectare în masă a unor metadate privind apelurile telefonice efectuate de milioane de americani, program care a fost găsit ilegal de către o curte de apel federală, în mai.

De atunci, el a devenit celebru pentru unii apărători ai libertăţilor civile şi a apărut în legături video într-o serie de conferinţe organizate în întreaga lume.

În petiţie se subliniază că Snowden este “un erou naţional şi este necesar să fie graţiat imediat”.

Citește și: Declaraţie surprinzătoare din partea lui Edward Snowden

În răspunsul său, Casa Albă le mulţumeşte celor 167.000 de persoane care au semnat petiţia şi afirmă că preşedintele Barack Obama a cooperat cu Congresul pentru a găsi un echilibru între securitatea naţională şi îngrijorările cu privire la libertăţile civile.

Însă “decizia periculoasă (a lui Snowden) de a fura şi dezvălui informaţii clasificate a avut consecinţe grave pentru securitatea ţării noastre şi oamenii care muncesc zi de zi să o apere”, subliniază preşedinţia.

“Dacă a simţit că acţiunile sale însemnau nesupunere civilă, atunci trebuia să facă ceea ce au făcut cei care au ridicat problema în faţa Guvernului lor, şi anume să conteste, să vorbească, să angajeze o acţiune constructivă de protest şi – mai ales – să accepte consecinţele acţiunilor sale”, insistă Casa Albă.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă