15 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăSpecialO tânără iraniană, forţată să se căsătorească la 15 ani, va fi...

O tânără iraniană, forţată să se căsătorească la 15 ani, va fi spânzurată pentru că şi-a ucis soţul când era încă minoră. Amnesty International cere anularea pedepsei

Amnesty International cere autorităţilor iraniene să oprească executarea femeii de 22 de ani acuzată că şi-a omorât soţul când avea 17 ani. Zeinab Sekaanvand ar urma să fie executată prin spânzurare joi, 13 octombrie, pedeapsa fiind acordată în cadrul unui proces considerat de organizaţia internaţională „cumplit de nedrept”, relatează The Independent.

Femeia a fost arestată în februarie 2012 pentru uciderea soţului ei, cu care a fost forţată să se căsătorească la 15 ani. Ulterior, tânăra a rămas însărcinată dintr-o relaţie cu un alt prizonier, iar la 30 septembrie a născut un copil mort. Autorităţile iraniene au informat-o că, având în vedere că nu mai este însărcinată, va fi executată în următoarele zile.

Potrivit organizaţiei Amnesty International, tânăra a fost ţinută, imediat după arestare, timp de 20 de zile într-o secţie de poliţie, în care ea spune că a fost bătută de ofiţerii de acolo. Ea a „mărturisit” că şi-a înjunghiat bărbatul după ce acesta o supusese luni de zile la abuzuri fizice şi psihice şi i-a refuzat în mod repetatea cererea de divorţ.

Citeşte şi La fiecare şapte secunde undeva în lume este o nouă mireasă-copil. UNICEF atrage atenţia că numărul fetelor căsătorite prematur va creşte

În perioada de pre-detenţie în care s-au desfăşurat procedurile premergătoare procesului, tinerei nu i s-a permis să aibă un avocat. Abia la 18 octombrie 2014, femeia s-a întâlnit pentru prima oară cu avocatul desemnat din oficiu. Atunci şi-a retras „confesiunea” pe care o făcuse când nu avea acces la reprezentare legală.

Zeinab Sekaanvand a declarat în faţa curţii că fratele soţului iei, care a violat-o de mai multe ori, era responsabil de moartea acestuia şi a constrâns-o să „mărturisească” ea crima, promiţându-i că va fi ierată. Această declaraţie a fost ignorată de curte, care a preferat să-şi bazeze judecata numai pe „confesiunea” iniţială. Aşa că doi ani mai târziu, femeia a fost condamnată la moarte.

Reprezentanţii Amnesty Internaţional în Orientul Mijlociul şi Africa de Nord spun că acest caz este „extrem de deranjant”: „Fata avea sub 18 ani la data comiterii faptei; în plus, i s-a refuzat dreptul la apărare şi ea spune că a fost torturată după arestare prin bătăi pe toată suprafaţa corpului”.

Organizaţia condamnă continuarea folosirii pedepsei cu moartea pentru infractorii juvenili din Iran şi cere autorităţilor să anuleze imediat condamnarea lui Zeinab Sekaanvand şi să-i dea dreptul la un proces corect, în urma căruia să nu se mai recurgă la pedeapsa cu moartea.

Deşi a semnat Convenţia ONU pentru drepturile copilului, care interzice folosirea pedepsei cu moartea în cazul unei persoane sub 18 ani, Iranul continuă să o aplice, iar în 2016 a executat cel puţin un copil. Se crede că, în prezent, îşi aşteaptă rândul la eşafod alte 49 de persoane care erau minore când au comis infracţiunile pentru care au fost condamnate.

 

Cele mai citite

SUA nu are reprezentant la învestitura lui Putin de la Moscova

Statele Unite(SUA) au anunţat luni că nu vor participa la ceremonia de învestire a preşedintelui rus Vladimir Putin, care va începe oficial, marţi, al...

Universitatea Craiova – FCSB 2-0! Oltenii lui Gâlcă au bătut noua campioană

Universitatea Craiova s-a impus cu scorul de 2-0 în fața noii campioane FCSB, pe teren propriu, în etapa cu numărul opt din play-off-ul Ligii...

România are cea mai mare creștere pentru speranța de viață în UE, dar tot la coada clasamentului este

Spania este ţara din Uniunea Europeană cu cea mai mare speranţă de viaţă, de 84 de ani, şi se află peste media comunitară de...
Ultima oră
Pe aceeași temă