10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialO ţară din EUROPA a construit o DELTĂ artificială, care este cea...

O ţară din EUROPA a construit o DELTĂ artificială, care este cea mai SIGURĂ din lume

În OIanda a fost inaugurată o deltă artificială, care este considerată "cea mai sigura deltă din lume", scrie agenția France Presse citată de Agerpres.

Olandezii au construit baraje anti-furtună, au aplicat o serie de inovații și au consolidat zona cu 17.500 de kilometri de diguri și dune.

Olanda este traversată de trei mari râuri mari, Rin, Meuse și Scheldt, formând o delta ce se învecinează cu Marea Nordului. Aproximativ 60% din suprafața țării, inclusiv 26% dintre terenurile situate sub nivelul marii, se află în zone cu pericol de inundații. Peste jumătate din cei 17 milioane de olandezi trăiesc în acest teritoriu și produc 70% din PIB-ul țării.

Olanda este punctată cu sute de movile artificiale pe care au fost construite ferme sau chiar sate întregi. Aceste movile datează din antichitate și figurează printre primele urme de construcții destinate protecției împotriva apelor.

De asemenea, aproximativ 18% din teritoriul Olandei este câștigat din mare prin 'poldere', porțiuni joase de uscat smulse mării.

Proiectul unei delte după inunațiile severe din sud-vestul Olandei din anul 1953 a fost destinat să asigure zona.Mai multe dispozitive speciale anti-furtună au fost construite pentru a bloca intrarea în unele estuare în caz de pericol.

Cel mai impresionant este la Oosterscheldekering, inaugurat în 1986 cunoscut în acest an și pentru faptul că a fost ales drept loc de sosire a cicliștilor într-o etapă a Tour de France. 

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă