22.4 C
București
duminică, 19 mai 2024
AcasăSpecialObama, de acord cu o eventuală candidatură a lui Biden la președinția...

Obama, de acord cu o eventuală candidatură a lui Biden la președinția SUA

Preşedintele Barack Obama i-a dat undă verde vicepreşedintelui său, Joe Biden, să candideze în alegerile prezidenţiale americane prevăzute în 2016, au declarat luni surse, potrivit Mediafax

Aprobarea lui Obama, care nu este una oficială, va fi luată în considerată de Biden, doar dacă acesta se hotărățte să candideze. 

Citește și: Joe Biden explorează o candidatură la preşedinţia SUA

Obama consideră că alegerea lui Biden ca partener de cursă în 2008 a fost cea mai “inteligentă” decizie politică a sa, a declarat Josh Earnest, un purtător de cuvânt al Casei Albe.

“Cred că acest lucru vă poate ajuta să vă faceţi o idee despre părerea pe care o are preşedintele despre capacitatea vicepreşedintelui Biden de a deţine funcţia supremă”, a subliniat el.

Însă nu este vorba despre o aprobare oficială. O eventuală candidatură a lui Biden l-ar putea jena pe preşedinte – având în vedere că fostul său secretar de Stat Hillary Clinton este favorita democraţilor, deja în cursă.

Dar Biden se gândeşte tot mai mult la o candidatură în contextul creşterii îngrijorării donatorilor şi unor lideri democraţi faţă de amplificarea scandalului cu privire la faptul că Clinton a folosit e-mailul privat în interes de serviciu.

În plus, Biden şi consilieri apropiaţi de-ai săi s-au întâlnit cu senatoarea Elizabeth Warren din Washington şi alţi susţinători din state aflate printre primele în care va avea loc scrutinul democrat. Ei cred că pot strânge 25-30 de milioane de dolari în următoarele şase luni, de la donatori importanţi care încă stau pe tuşă.

Potrivit unei analize CBC News, dintre cei aproape 770 de donatori importanţi ai lui Obama în 2012, doar o mică parte – aproximativ 50 – s-au angajat să strângă bani pentru Clinton.

Citește și: Planul lui Donald Trump pentru imigranții din SUA

Însă o eventuală candidatură a lui Biden va fi marcată de gafele sale. Un alt motiv împotriva unei candidaturi este faptul că el a mai candidat de două ori. Biden, în vârstă de 72 de ani, ar putea fi, de asemenea, cea mai în vârstă persoană aleasă vreodată preşedinte.

Consilierii lui Biden se aşteaptă ca acesta să ia o decizie până la sfârşitul lui septembrie. Poate că cel mai important factor este familia, care se află în doliu după moartea lui Beau Biden, cel mai mare dintre fiii vicepreşedintelui, care l-ar fi îndemnat să candideze.

 

Cele mai citite

Iga Swiatek, campioană la Foro Italico. Poloneza a realizat „dubla” Madrid – Roma

Poloneza Iga Swiatek, liderul clasamentului mondial feminin, și-a adjudecat al 21-lea titlu al carierei, după ce s-a impus în finala turneului WTA de la...

Accident suspect în apele teritoriale românești. O navă dinspre Ucraina a ciocnit un alt vas dar și-a continuat drumul până în Bulgaria

O navă care plecase din Ucraina, purtând pavilionul Insulelor Comore, a ciocnit un vas sub pavilionul Tanzaniei, în apele teritoriale românești, în dreptul orașului...

Ministerul Finanţelor: Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice a scăzut uşor în martie 2024

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România era, în martie 2024, de 1.289.540, cu 425 mai puţine comparativ cu luna anterioară...
Ultima oră
Pe aceeași temă