16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialObama, discuții cu Putin și Erdogan, la Summitul G20

Obama, discuții cu Putin și Erdogan, la Summitul G20

Preşedintele american Barack Obama se va întâlni, duminică, cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, dar va avea și o discuție informală cu liderul rus Vladimir Putin, în marja summitului G20 din China, a anunțat Casa Albă, conform Reuters, notează News.ro.

Obama vrea să discute cu Erdogan despre evenimentele din Turcia, după tentativa eşuată de lovitură de stat, despre campania militară împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic şi despre promovarea stabilităţii în Siria, le-a spus consilierul naţional adjunct pe probleme de securitate naţională, Ben Rhodes, reporterilor.

Nu este clar, deocamdată, dacă Obama va avea o reuniune oficială şi cu Putin în marja summitului celor mai dezvoltate 20 de economii din lume, care se va desfăşura în China pe 4 şi 5 septembrie. Însă cei doi lideri discută adesea în cursul unor astfel de reuniuni, a precizat Rhodes.

Relaţiile dintre Washington şi Moscova s-au deteriorat pe fondul anexării Crimeei de către Rusia şi al conflictului din estul Ucrainei, precum şi în urma desfăşurării reciproce de forţe la graniţele dintre NATO şi Rusia.

Cu toate acestea, cele două puteri încearcă să coopereze în lupta împotriva terorismului în Siria. Şi acest dosar este, însă, extrem de delicat, în condiţiile în care Rusia susţine forţele dictatorului Bashar al-Assad, iar Statele Unite sprijină rebelii moderaţi.

Întâlnirea dintre Obama şi Erdogan vine în condiţiile în care Washingtonul a criticat luni ofensiva turcă din nordul Siriei, ce vizează şi miliţiile rebele sprijinite de kurzi, pe care SUA le consideră un aliat de nădejde în lupta anti-ISIS.

Un alt motiv de tensiune în relaţiile dintre Washington şi Ankara îl reprezintă cererea de extrădare a clericului de opoziţie Fethullah Gulen, pe care regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan îl acuză că s-a aflat în spatele tentativei de puci din 15 iulie.

În cursul unei vizite făcute săptămâna trecută la Ankara, vicepreşedintele american Joe Biden a dat asigurări că Washingtonul cooperează cu Ankara privind extrădarea lui Gulen, dar a subliniat că Statele Unite Unite au nevoie de dovezi, pentru a putea respecta procedurile legale.

Ulterior, un oficial din delegaţia americană a precizat că Turcia nu a oferit deocamdată nicio dovadă clară în acest sens.

În plus, Ankara a fost dezamăgită de atitudinea Occidentului, în frunte cu SUA, după tentativa de lovitură de stat, pe care a perceput-o drept rece.

Cele mai citite

Premierul Ciolacu a convocat ședința de guvern la Timișoara, unde PNL a acceptat să susțină candidatul PSD

Ședința de guvern din ziua de joi, 25 aprilie 2024, se va desfășura la Timișoara, reiese din comunicatele transmise de Guvernul României. Programul oficial al...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă