10.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăSpecialObama, în vizită oficială în Vietnam: Țările mari nu ar trebui să...

Obama, în vizită oficială în Vietnam: Țările mari nu ar trebui să le intimideze pe cele mici

Preşedintele american Barack Obama a făcut apel, marţi, la soluţionarea paşnică a disputelor teritoriale în Marea Chinei de Sud. Astfel, în cadrul vizitei efectuate în Vietnam, el a precizat că „țările mari nu ar trebui să le intimideze pe cele mici”. Totodată, el a pledat pentru libertatea presei și libertatea de expresie, informează AFP, citat de Agerpres.

China şi Vietnamul au dispute teritoriale de mult timp cu privire la arhipelagurile Paracels şi Spratleys, despre care se spune că ar fi bogate în zăcăminte de petrol, două arhipelaguri situate la intersecţia rutelor maritime internaţionale. 

În acelaşi timp, Barack Obama a pledat marţi în Vietnam, ţară cu partid unic, în favoarea libertăţii de expresie şi democraţie, valori universale, departe de a fi o „ameninţare la adresa stabilităţii”. El a mai adăugat, într-un discurs difuzat în direct de televiziunea vietnameză, că țara este mai stabilă atunci când cetățenii se prezintă „liber” în alegeri, întrucât știu că „vocile lor contează”.

Citește și: SUA vor ridica embargoul asupra vânzării de arme în Vietnam. Ce impact ar putea avea decizia lui Obama

Obama a continuat discursul spunând că „atunci când presa este liberă, când jurnaliştii şi bloggerii se pot concentra asupra nedreptăţii şi abuzurilor, acest lucru pune funcţionarii de stat în poziţia de a fi responsabili şi dă încredere oamenilor în sistem”.

În Vietnamul comunist, candidaţii independenţi nu au acces la alegeri, mass-media sunt controlate de stat, în timp ce vocile discordante sunt reduse la tăcere, iar persoanele indezirabile încarcerate, notează France Presse. 

Obama a sosit duminică seara la Hanoi într-o vizită de trei zile, în dorinţa de a întări legăturile comerciale şi strategice între SUA şi Vietnam. După Bill Clinton şi George W.Bush, Barack Obama este al treilea preşedinte american care vizitează Vietnamul de la încheierea războiului (1975), cei doi foşti inamici realizând o apropiere spectaculoasă în ultimele decenii, potrivit AFP. 

După vizita de trei zile în Vietnam, Barack Obama se va duce în Japonia pentru a participa la un summit al G 7, în căutarea unui remediu la stagnarea economică mondială, făcând şi o vizită istorică la Hiroshima, unde niciun preşedinte american în exerciţiu nu s-a mai dus vreodată. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă