23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialObama, izolat în campaniile democraţilor

Obama, izolat în campaniile democraţilor

În Statele Unite, alegerile de la jumătatea mandatului, care au loc la 4 noiembrie, sunt în mod tradiţional dificile  pentru partidul aflat la putere, iar în acest an democraţii, deja minoritari în Camera Reprezentanţilor, ar putea pierde majoritatea şi în Senat. Acest scrutin se anunţă delicat şi pentru Barack Obama, procedura nefiind niciodată favorabilă locatarului de la Casa Albă.

Tabăra democrată este în alertă, marcată de scăderea popularităţii preşedintelui Obama, criticat pentru politica sa internă şi externă de politicienii republicani, dar şi de cei democraţi. La „midterm elections“, alegătorii îşi reînnoiesc reprezentanţii în Congres –  pentru ansamblul celor 435 de locuri din Camera Reprezentanţilor şi pentru o treime din cele 100 locuri din Senat. Din 2010, Congresul este paralizat între o Cameră republicană şi un Senat democrat, obligând Executivul să guverneze prin decret. Potrivit analiştilor, în afara unei mari surprize, Grand Old Party – supranumele Partidului Republican – va păstra controlul Camerei, în timp ce democraţii ar putea pierde majoritatea în Senat, punând Casa Albă într-o situaţie inconfortabilă.

Potrivit unui sondaj al Universităţii Quinnipiac, Connecticut, din iulie, preşedintele democrat este în fruntea unei liste a celor mai slabi preşedinţi ai SUA de după 1945. 33% din americani consideră că Barack Obama este cel mai slab preşedinte din ultimii 70 ani şi doar 8% cred că este cel mai bun. Concret, Obama nu profită de cifre bune privind şomajul, popularitatea sa este în scădere şi perspectivele sunt sumbre pentru partidul său. Democraţii refuză susţinerea sa în campaniile lor electorale. Obama, arată New York Times, a devenit un preşedinte izolat şi singurătatea sa pare că s-a aprofundat în ultimele zile după ce guvernatorul Dan Malloy din Connecticut a continuat să respingă toate sugestiile sale pentru campanie, iar principalii membri ai propriului partid sunt mai dispuşi să-l critice la scenă deschisă. Malloy a insistat că a-l avea pe Obama alături de el este ceva în plus. Potrivit publicaţiei americane, democraţii resping un Barack Obama „toxic“ din punct de vedere electoral. Candidatul democrat care încearcă să-l învingă pe Mitch McConnell în Kentucky, cel mai vechi republican în Senatul SUA, a refuzat de trei ori săptămâna trecută să declare ziarului local dacă a votat cu preşedintele. „Aceste alegeri nu sunt pentru preşedinte. Este vorba de asigurarea că vom pune Kentucky înapoi la muncă“, a declarat Alison Lundergan, precizând: „Nu cred că preşedintele este pe buletinul de vot, în timp ce Mitch McConnell este“.

În timp ce bătălia care se duce în mod special pentru controlul Senatului a ajuns la apogeu, Obama a fost obligat până în prezent să se limiteze la apariţii în ţară la reuniuni cu uşile închise pentru finanţarea Partidului Democrat. În schimb, Casa Albă nu lipseşte din scenă.

Criticat de apropiaţi

Dacă Obama nu este dorit de o mare parte a partidului, nu este cazul şi pentru Michelle. Vineri, „Prima Doamnă“ a făcut campanie pentru democraţii din Cameră în Michigan şi Iowa. În această lună, Barack Obama s-a inserat deliberat în alegerile de jumătate de mandat în cadrul unui discurs la Chicago, care era destinat să evidenţieze recenta reluare a creşterii economiei americane. „Este una din consecinţele directe a voinţei şi determinării poporului american şi rezultatul deciziilor judicioase luate de administraţia mea. Nu sunt pe buletinul de vot în această toamnă. Dar nu vă înşelaţi, aceste politici sunt pe buletinul de vot. Fiecare dintre ele“. Remarcile lui Obama la Chicago au fost criticate chiar de aliaţii săi, inclusiv David Axelrod, fostul său „guru“ de campanie, care le-a numit în public „o eroare“. Şi practic, el a încurajat instantaneu republicanii aflaţi în curse strânse  să ceară alegătorilor să îi susţină în protestele contra politicilor preşedintelui. Reince Priebus, preşedintele Comitetului naţional republican, a declarat într-un comunicat: „Ei bine, dacă Barack Obama este pe buletinul de vot, ca şi politicile sale, asta va însemna un an prost pentru democraţi“.

Dar nu doar republicanii critică preşedintele, a cărui cotă de aprobare publică a căzut cu circa 43% în acest an, în pofida ameliorării economiei. Un alt semn al izolării sale în propriul partid, democraţii, între care fostul preşedinte Jimmy Carter şi fostul şef al CIA şi al Pentagonului, Leon Panetta, au început să arunce cu acuze la adresa sa şi a gestionării politicii externe şi ascensiunea Statului Islamic în Siria şi Irak. „El a aşteptat prea multă vreme. Am lăsat SI să se doteze cu bani, capacitate şi forţă, cu arme, în timp ce se afla în Siria“, declara Carter. Iar Panetta a declarat pentru Fox News: „Este un preşedinte care cred că vrea să facă un lucru bun pentru ţară. Problema reală este de a şti sau nu dacă este pregătit pentru a se bate pentru a face asta“. Desigur că republicanii nu pot striga încă „victorie“. Este sigur că vor păstra Camera Reprezentanţilor, dar viitoarea majoritate în Senat, mai incertă, va depinde de o mână de locuri. Nath Cohn, ziarist la New York Times, arată că „după 2004, orice candidat pentru Senat care se prezintă cu un avans de cel puţin 10 puncte la patru săptămâni înainte de vot a fost ales. În 95% din cazuri pentru un avans de cel puţin 4 puncte. Dar în prezent, există şase state unde cursa este incertă – Kansas, Colorado, Iowa, Alaska, Louisiana şi Arkansas“.   

Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Mesajul premierului Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea României la NATO

În cei 20 de ani de apartenenţă la NATO, România a devenit un pilon important şi şi-a consolidat poziţia în interiorul alianţei, respectându-şi angajamentele...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă