11.4 C
București
vineri, 10 mai 2024
AcasăSpecialObama, la Varșovia: Vom aplica mai multe sanțiuni Rusiei. Polonia, Lituania, Letonia,...

Obama, la Varșovia: Vom aplica mai multe sanțiuni Rusiei. Polonia, Lituania, Letonia, România nu vor fi singure

Barack Obama, a declarat, miercuri, la Varșovia că nu va accepta ocuparea Ucrainei de către Rusia și că SUA vor aplica mai multe sancțiuni în acest caz. Obama a mai spus că securitatea este foarte importantelor și că se vor lua mai multe măsuri pentru aplicarea acesteia.

România, Polonia, Lituania sau Letonia  nu vor fi singure, a dat asigurări preşedintele american Barack Obama, de la Varşovia. Condamnând agresiunea Rusiei în Ucraina, Obama a declarat că ocuparea Crimeei de către Federaţia Rusă nu va fi acceptată niciodată, aşa cum nu va fi acceptată nici încălcarea suveranităţii Ucrainei, informează B1TV

„Ca aliaţi, avem o datorie solemnă – o obligaţie care ne leagă prin tratat – de a ne apăra integritatea teritorială. Şi aşa vom face. Polonia nu va fi niciodată singură. Estonia nu va fi niciodată singură. Letonia nu va fi niciodată singură. Lituania nu va fi niciodată singură. România nu va fi niciodată singură", a afirmat Obama, potrivit Reuters.

„Un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor – suntem împreună acum şi întotdeauna", a continuat preşedintele american.

Obama l-a întâmpinat marți pe Traian Băsescu la Varşovia cu apelativul "prietene". Şeful statului a avut o întrevedere cu liderul de la Casa Albă, invitat special în Polonia cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la primele alegeri parlamentare libere. După ce a subliniat din nou că angajamentul american în securitatea Europei de Est este "sfânt", Barack Obama a promis alocarea unui miliard de dolari pentru un plan de securitate în regiune. 

 

Preşedintele american a anunţat, de asemenea, că Statele Unite îşi vor suplimenta ajutorul militar neletal furnizat Ucrainei, incluzând în special instrumente pentru vederea nocturnă.

Barack Obama a mai spus, în timpul vizitei de la Varșovia, că în Polonia se simte ca acasă.

Citește și: Obama, în Polonia: Mă simt ca acasă, în Varșovia

Obama urmează să se alăture miercuri, înainte de prânz, celor aproximativ zece şefi de stat din Europa Centrală şi de Est reuniţi la Varşovia, pentru a asista la marcarea a 25 de ani de la desfăşurarea primelor alegeri democratice în Polonia, o ţară care a făcut parte din fostul bloc sovietic.

Citește și: Obama îl asigură pe Poroșenko de susținerea sa

Ceremoniile prezintă o rezonanţă specială în contextul crizei dintre Moscova şi Occident, în urma anexării Crimeei.

Preşedintele francez François Hollande urmează să sosească miercuri înainte de prânz la Varşovia, unde se va întâlni cu Poroşenko miercuri după-amiaza.

Planul de securitate în valoare de un miliard de dolari anunţat marţi de către Obama, "o iniţiativă pentru asigurarea Europei", este necesar să fie să fie aprobat de către Congres. El prevede mobilizarea de noi forţe americane – terestre, aeriene şi navale – în Europa de Est.

Cele mai citite

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

10 Mai – adevărata sărbătoare națională

Să sfârâie grătarele, micii să fie bine rumeniți, să cânte lăutarii! Acestea au fost imperativele Zilei de 9 Mai - Ziua Europei, cinstită, ieri,...

Pentru că nu are talentul de ratangiu și simulator al fotbalistului român, Mbappe a răsuflat ușurat că PSG nu va disputa finala UCL cu...

Ilustrație: Marian Avramescu Fața nevăzută a fotbalistului-star francez Kylian Mbappe a avut un motiv foarte bun de bucurie după eliminarea formației pentru care încă...
Ultima oră
Pe aceeași temă