10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialObama, primul atac la Trump

Obama, primul atac la Trump

Declaraţiile candidatului Donald Trump la adresa tatălui unui ofiţer american ucis în Irak, de confesiune musulmană, l-au determinat pe preşedintele Barack Obama să declare că acesta „nu este calificat să fie preşedinte“.

Polemica suscitată de atacurile lui Donald Trump contra familiei unui ofiţer american mort în Irak  continuă să se inflameze şi de la preşedintele Barack Obama la propria tabără, candidatul republican face obiectul unor critici severe. Într-un discurs de o deosebită virulenţă pronunţat la Washington, preşedintele american a reamintit aluziile foarte controversate ale lui Donald Trump faţă de familia unui căpitan din armata americană, de confesiune musulmană, mort în Irak în 2004.

Faptul că Trump critică o familie care „a făcut sacrificii extraordinare pentru această ţară, faptul că nu pare să aibă cunoştinţe de bază asupra subiectelor esenţiale în Europa, în Orientul Mijlociu, în Asia, dovedeşte că este teribil de slab pregătit pentru acest post“, a precizat Obama subliniind că „aşa cum am spus săptămâna trecută, candidatul republican nu este calificat pentru a fi preşedinte şi nu se opreşte să o demonstreze“.

Obama a denunţat liderii Grand Old Party care continuă să-l susţină pe Donald Trump, deşi îi critică declaraţiile ultragioase şi a declarat că  există un moment în care trebuie să spunem „destul“.

Senatorul republican John McCaine, candidat la prezidenţiale în 2008, şi alţi membri de seamă ai partidului, şi-au exprimat dezacordul faţă de atacurile lui Trump. Nepoata senatorului McCain, Caroline, republicană, a anunţat că va vota pentru democrata Hillary Clinton, calificând „de neiertat“ declaraţiile lui Trump.

Richard Hanna, deputat republican al statului New York a anunţat că va vota pentru Hillary Clinton, fiind primul membru al grupului republican care ia poziţie publică în favoarea candidatei democrate contra lui Trump, pe care îl consideră „o ruşine naţională“. Chiar Chris Christie, guvernator al New Jersey, susţinător al candidatului, s-a distanţat de declaraţiile „deplasate ale lui Trump“. În Virginia, un fost combatant a oferit candidatului republican prestigioasa sa medalie Purple Heart.

Trump a intrat în gura veteranilor

În acest concert de critici, puternica asociaţie a foştilor combatanţi americani în străinătate (VFW) a condamnat declaraţiile miliardarului imobiliar care „depăşesc limitele“.

Khizr Khan, tatăl căpitanului Humayun Khan, mort în Irak în 2004 încercând să-şi salveze soldaţii, a pronunţat un discurs emoţionant în cursul ultimei zile a Convenţiei naţionale democrate şi i-a reproşat lui Trump proiectul de interzicere a musulmanilor şi imigranţilor de a intra în SUA pentru a lupta contra terorismului. Trump s-a declarat atacat şi a criticat discursul acestui avocat de origine pakistaneză.

Într-o ţară unde militarii bene­ficiază de un imens respect, Donald Trump a comis o serioasă greşeală care ar putea fi costisitoare, atacând tatăl ofiţerului american ucis în Irak. Partidul său este din ce în ce mai divizat şi Trump a intensificat tensiunile marţi, estimând că nu este pregătit să-i susţină pe senatorul John McCain, candidat la realegerea sa în noiembrie şi nici pe Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, care caută să-şi conserve postul în Wisconsin, doi din „greii“ partidului care l-au criticat pentru recentele derapaje.

Luni, Trump şi-a început săptămâna calificând-o „diavol“ pe rivala sa democrată, Hillary Clinton, după un weekend de acuzaţii şi declaraţii belicoase.

Relaţii tulburi între Trump şi Putin

Dacă americanii sunt şocaţi de promisiunile electorale ale lui Trump şi îngrijoraţi de o posibilă Americă sub conducerea sa, în străinătate o eventuală preşedinţie Trump este privită ca o catastrofă.

Una din problemele care îngrijorează este aceea privind legăturile apărute între candidatul republican la Casa Albă şi preşedintele rus, Vladimir Putin. Duminică, declaraţiile lui Trump asupra Crimeii şi recunoaşterea sau nerecunoaşterea anexării de către Rusia au declanşat vii reacţii. La canalul ABC, miliardarul a sugerat că SUA vor accepta anexarea dacă asta ar duce la relaţii mai bune cu Moscova şi la o mai mare cooperare în lupta contra grupului extremist ISIS. Hillary Clinton l-a acuzat de „aliniere absolută“la obiectivele diplomaţiei ruse“.

În tabăra Trump se păstrează un mutism asupra acestei relaţii cu Moscova pentru a se evita alimentarea mai multor întrebări. O linie păstrată şi de Carter Page, consilierul pe probleme internaţionale al candidatului republican, care, invitat la Moscova pentru o conferinţă asupra „evoluţiei economiei mondiale“ a răspuns cu „no comment“ la întrebările presei. Numit în martie în echipa de consilieri a lui Trump, Page, 44 de ani, nu este un necunoscut în Rusia. El a fost trimis la Moscova în 2004 pentru a deschide biroul băncii Merrill Lynch şi a înnodat solide relaţii de afaceri. El a consiliat gigantul petrolier Gazprom într-o serie de importanjte operaţiuni financiare. Revenit la New York în 2007 pentru a-şi face propria societate, Global Energy Capital, Page face parte încă din acţionarii minoritari ai Gazprom, înscrisă pe lista întreprinderilor ruse aflate sub sancţiuni americane după anexarea Crimeii şi debutul conflictului armat din estul Ucrainei.  Un alt personaj important este Paul Manafort, bancherul care nu este singura legătură care leagă Trump de Rusia lui Putin. Şi din echipa pro-Rusia se află mai multe personaje „sulfuroase“.

După atacurile lui Trump împotriva familiei Khan, media se referă din nou la trecutul candidatului din anii 1960. New York Times a reamintit că el a beneficiat de mai mmulte scutiri de încorporare în armată în timpul războiului din Vietnam. Trump nu a fost înrolat niciodată.    

La Paris, pre­şe­dintele francez, François Hollande, a denunţat atitudinea candidatului repu­blican, excesele sale fiind „respingătoare“ şi creează un senti­ment de „greaţă“.

Potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos, publicat miercuri, Hillary Clinton îl devansează pe rivalul ei republican cu 8 puncte.

 

Cele mai citite

Accident rutier pe DN2-E85, în județul Buzău. Două femei au ajuns la spital

Două femei în vârstă de 32 de ani şi 39 de ani au fost transportate de urgenţă la spital vineri, în urma unui accident...

Rătăciri din necunoaștere

Necunoașterea nu are doar efectul banal al nepriceperii. Îl are adesea și pe cel al opunerii la adevăruri ale vieții și la fapte. Perseverența...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă