16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialObama: SUA au subestimat amenințarea reprezentată de gruparea Stat Islamic

Obama: SUA au subestimat amenințarea reprezentată de gruparea Stat Islamic

Preşedintele american, Barack Obama, a recunoscut, duminică, faptul că Statele Unite au subestimat în ce măsură haosul din Siria ar putea oferi un teren propice pentru apariția unor grupări jihadiste periculoase precum Stat Islamic (SI), relatează AFP, potrivit Mediafax.

Într-o intervenţie pentru CBS News, preşedintele american a afirmat că Siria reprezintă "Ground Zero pentru jihadiştii din întreaga lume".

"Şeful serviciilor noastre de informații Jim Clapper a recunoscut că acestea au subestimat ceea ce se întâmplă în Siria", a declarat el.

Obama a afirmat că cei care fac propagandă pentru SI au devenit "foarte activi" pe reţelele de socializare şi atrag, din Europa, America, Australia şi din țările musulmane, noi recruți "care cred în inepțiile lor jihadiste".

El a adăugat că soluția este în parte militară, evocând raidurile aeriene efectuate de coaliția formată din Statele Unite şi aliații săi, cu scopul de a priva SI de teritorii şi resurse.

Obama a subliniat însă că Siria şi Irakul trebuie să-şi rezolve crizele politice care le afectează.

Irakul este divizat, după retragerea trupelor americane, între o populație sunnită şi un Guvern şiit, în timp ce Siria este afectată de un război civil sângeros izbucnit în 2011.

Cele mai citite

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...

Marmaris, Izmir sau Antalya: tu unde mergi vara aceasta?

Vrei să mergi vara aceasta în Turcia? Poate fi destinația ideală pentru o vacanță de poveste.  Vei putea face sporturi nautice, te vei relaxa la...

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...
Ultima oră
Pe aceeași temă