14.6 C
București
miercuri, 15 mai 2024
AcasăSpecialObama: Ușa NATO va rămâne deschisă pentru noi membri

Obama: Ușa NATO va rămâne deschisă pentru noi membri

Președintele Barack Obama a reafirmat miercuri că Alianţa Nord-Atlantică trebuie să rămână deschisă aderării unoi noi membri, relatează Mediafax.

"Este necesar să rafirmăm principiul care a ghidat întotdeauna Alianţa noastră: pentru ţările care îndeplinesc condiţiile şi care pot contribui la securitatea Alianţei (Nord-Atlantice), uşa va rămâne deschisă", a declarat preşedintele american într-un discurs susţinut la Tallin, capitala Estoniei.

Obama a îndemnat Alianţa Nord-Atlantică să susţină Ucraina "fără ambiguitate", la summitul de joi şi vineri de la Newport, în Ţara Galilor. "NATO este necesar să-şi asume angajamente concrete pentru a ajuta Ucraina să-şi modernizeze şi consolideze forţele de securitate", a pledat Obama, care a părăsit Tallinul miercuri după-amiaza şi urmează să sosească în Ţara Galilor miercuri seara.

"Vom continua să oferim formare şi ajutor armatei ucrainene, pentru ca să fie mai puternică şi să-şi apere ţara", a continuat el. "Şi cum nu există o soluţie militară la această criză, vom continua, de asemenea, să-l susţinem pe preşedintele Poroşenko în eforturile pe care le depune pentru a se ajunge la pace, deoarece, ca orice naţiune independentă, Ucraina este necesar să poată să-şi decidă în mod liber destinul".

Obama nu a făcut nicio referire, în acest discurs, la planul de soluţionare a conflictului din Ucraina prezentat miercuri de către Vladimir Putin, după ce Kievul a anunţat un acord cu Moscova asupra unui armistiţiu în estul Ucrainei. Anterior, el a îndemnat la prudenmţă, apreciind că este "prea devreme" să se pronunţe în legătură cu un eventual acord.

Preşedintele american a reafirmat totodată că Statele Unite şi ţările din cadrul NATO susţin întru totul statele baltice. "Apărarea Tallinului, Rigăi şi Vilniusului este la fel de importantă ca cea a Berlinului, Parisului şi Londrei", a subliniat el.

"Ţări ca Estonia, Lituania şi Letonia nu sunt «teritorii postsovietice»", a subliniat şeful statului american. "Sunteţi naţiuni independente şi aveţi dreptul să luaţi propriile decizii", a insistat el.

Este pentru prima dată de la instalarea sa la Casa Albă când Obama vizitează o ţară baltică. Celălalt preşedinte american care a vizitat vreodată Estonia este George W. Bush, în 2006, înaintea Summitului NATO de la Riga, capitala Letoniei.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu: România creşte din punct de vedere economic. Trei dovezi concrete, confirmate de INS

Premierul Marcel Ciolacu afirmă, miercuri, că România creşte din punct de vedere economic, el prezentând trei dovezi concrete, confirmate de INS, şi anume creştere...

Simona Halep a fost nevoită să abandoneze în prima rundă a turneului Trophee Clarins 

Miercuri, jucătoarea română de tenis Simona Halep a fost nevoită să se retragă din prima rundă a turneului Trophee Clarins (WTA 125), din motive...

Ciolacu transmite că soarta colaborării dintre PSD și PNL se discută pe 10 iunie

Premierul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat, marţi, că pe data de 10 iunie, ziua de după alegerile locale şi europarlamentare, va avea loc...
Ultima oră
Pe aceeași temă