23.4 C
București
miercuri, 22 mai 2024
AcasăSpecialObama-Castro, întâlnire istorică la Havana

Obama-Castro, întâlnire istorică la Havana

Preşedinţii american Barack Obama şi cubanez Raul Castro şi-au strâns călduros mâinile şi au zâmbit în faţa camerelor de luat imagini, într-o întâlnire mult aşteptată, luni, la Palatul Revoluţiei din Havana, relatează AP online, citată de Mediafax.

Este prima întâlnire între cei doi şefi de stat în cadrul vizitei istorice pe care Obama a început-o duminică în Cuba şi care marchează un moment de cotitură către o apropiere a relaţiilor între cele două ţări. Obama şi Castro au schimbat câteva cuvinte, care au scăpat camerelor de televiziune.

Cei doi şefi de stat au trecut apoi în revistă trupe cubaneze, în prezenţa secretarului de Stat american John Kerry, consilierului în domeniul Securităţii Naţionale Susan Rice şi altor oficiali americani. Aceasta nu este prima întâlnire între cei doi lideri. Ei şi-au dat mâna pentru prima oară în 2013, în Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela.

“Este o mare onoare să-i aduc un omagiu lui Jose Marti, care şi-a dat viaţa pentru independenţa patriei sale. Pasiunea sa pentru libertate şi autodeterminare continuă să trăiască în poporul cubanez astăzi”, a scris Obama în cartea de aur, după ce a depus o coroană de flori la memorialul Jose Marti. Marti, un influent poet şi jurnalist, este considerat de cubanezi un simbol al luptei pentru independenţa ţării lor faţă de Spania, în secolul al XIX-lea.

Primul eveniment oficial la care Obama a luat parte în prima zi a vizitei sale în Cuba a avut loc în Piaţa Revoluţiei. El a participat luni înainte de prânz la o scurtă ceremonie de depunere de flori la memorialul Jose Marti din piaţă. 

Obama a asistat la intonarea imnurilor naţionale american şi cubanez de către o fanfară militară. În timpul intonării imnului american, Obama şi-a ţinut mâna pe piept şi i-a privit pe cei trei militari cubanezi depunând o uriaşă coroană de trandafiri roşii şi albi la baza monumentului.

Şeful statului american nu a făcut nicio declaraţie la acest eveniment. În spatele său se ridicau două sculpturi de oţel înfăţişând doi eroi ai Revoluţiei cubaneze – Ernesto “Che” Guevara şi Camilo Cienfuegos.

Cele mai citite

20% creștere în primele 4 luni ale anului 2024 pentru Chairry Chairry Design & Furniture  

Chairry Design & Furniture, companie specializată pe segmentul soluțiilor de mobilier și amenajări interioare complete, raportează un volum de business de aproape 1 milion...

Remunerații de nabab pentru șefii PNL și PSD de la Conpet SA Ploiești

Scandalul din ultima vreme dintre directorul general liberal al Conpet SA Ploiești, Dorin Tudora, și președintele Consiliului de Administrație, Florin Gheorghe, susținut de...

Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat

Sportivul român Vlad Dascălu, campion european la mountain bike în 2023, a fost suspendat pe o perioadă de 17 luni de Tribunalul Antidoping al...
Ultima oră
Pe aceeași temă