17.6 C
București
vineri, 24 mai 2024
AcasăSpecialObama cere Chinei promisiunea că va pune capăt revendicărilor teritoriale

Obama cere Chinei promisiunea că va pune capăt revendicărilor teritoriale

Președintele american Barack Obama a precizat, miercuri,  că demersurile  Chinei în Marea Chinei de Sud, ar trebui să includă ‘promisiunea de a pune capăt altor revendicări (teritoriale), noilor construcții și militarizării’, informează Agerpres.

Președintele american a ignorat solicitarea pe care președintele chinez Xi Jinping a făcut-o celor 21 de națiuni participante la summitului țărilor din Asia-Pacific, din cadrul unui forum economic din Filipine, să se concentreze pe relațiile economice și a cerut ‘demersuri curajoase pentru reducerea tensiunilor’ între China și vecinii săi mai mici din Asia de Sud-Est.

Citește și: ACORD între Obama şi Putin privind politica din Siria, la summitul G20 din Turcia

China revendică suveranitatea asupra cvasi-totalității mării Chinei de Sud și desfășoară enorme operațiuni de amenajare a insulelor, transformând recifele în porturi, piste de aterizare și diverse infrastructuri.

Vietnamul, Filipinele, Malaezia și Taiwanul au și ele revendicări în această zonă și au construit și ele infrastructuri, mai modeste, pe insulele disputate.

Accelerarea operațiunilor de construcție ale Chinei a intensificat tensiunile cu țările vecine și cu SUA. China încearcă de mai mulți ani să descurajeze țările vecine să recurgă la arbitraje internaționale, despre care crede că ar putea aduce atingere pretențiilor sale, notează AFP.

Citește și: SUA vor livra UCRAINEI armament LETAL, în valoare de 50 de milioane de dolari

Cele mai citite

Informații utile despre pardoseli epoxidice: aplicabilitate, avantaje, montaj

Cauți o podea rezistentă, aspectuoasă și versatilă, pe care să o folosești cu succes pentru...

Informații utile despre pardoseli epoxidice: aplicabilitate, avantaje, montaj

Cauți o podea rezistentă, aspectuoasă și versatilă, pe care să o folosești cu succes pentru...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă