14.4 C
București
marți, 14 mai 2024
AcasăSpecialObama cere Congresului american 500 de milioane de dolari pentru a susţine...

Obama cere Congresului american 500 de milioane de dolari pentru a susţine opoziţia din Siria

Preşedintele american Barack Obama a solicitat Congresului autorizarea unui buget în valoare de 500 de milioane de dolari pentru a "forma şi dota" opoziţia moderată armată din Siria, a anunţat joi Casa Albă, potrivit Mediafax.

"Aceste fonduri îi vor ajuta pe sirieni să se apere, să stabilizeze zonele aflate sub controlul opoziţiei, să faciliteze furnizarea serviciilor esenţiale, să contracareze ameninţările teroriste şi să faciliteze condiţiile unei reglementări negociate", a pledat Preşedinţia americană, exprimându-şi, de asemenea, îngrijorarea în legătură cu influenţa extremiştilor sunniţi din cadrul grupării Statul Islamic în Irak şi Levant (SIIL) în Siria şi în Irak.

În mod oficial, sprijinul Statelor Unite acordat rebelilor sirieni a fost diminuat de la declanşarea conflictului, în martie 2011, la un ajutor neletal în valoare totală de 287 de milioane de dolari, chiar dacă CIA participă în cadrul unui program secret la formarea militară a rebelilor moderaţi în Iordania, mai scrie sursa citată.

Cele 500 de milioane de dolari ceruţi de Obama se înscriu într-un pachet care prevede un buget de 1,5 miliarde de dolari pentru o "Iniţiativă de stabiliare regională", în scopul susţinerii opoziţiei şi vecinilor Siriei -Iordania, Liban, Turcia ţi Irak, pentru a face faţă consecinţelor pe care le are războiul civil din Siria pe teritoriul lor.

Insurgenţii sunniţi din cadrul SIIL sau Armata Isalamică în Irak şi Levant prevalează asupra rebelilor moderaţi din Siria în lupta împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi au lansat pe 9 iunie o ofensivă-fulger în Irak, ocupând Mosulul, al doilea după mărime oraş din ţară, şi mai multe localităţi din nordul şi vestul statului.

Această ofensivă a insurgenţilor sunniţi provoacă îngrijorări la Washington, care se teme de o destabilizare în întreaga regiune.

Cele mai citite

Terminalul din Berceni al liniei STB 97 a fost mutat

Terminalul din Berceni al liniei 97 a fost mutat în stația „Pasaj Mihai Bravu”, anunță Societatea de Transport București (STB). Începând de astăzi, 14.05.2024, terminalul...

Farul – Universitatea Craiova 3-3. Remontada de senzație la Ovidiu! „Marinarii” ratează cupele europene

Farul Constanţa a remizat pe teren propriu cu Universitatea Craiova, scor 3-3, după ce în minutul 72 conducea cu 3-0. Eroul oltenilor a fost...

A fost dezvoltat plasticul care se descompune când nu mai e nevoie de el

O echipă de cercetători a dezvoltat un nou tip de plastic biodegradabil, care conține bacterii vii ce declanșează descompunerea materialului, potrivit antena3.ro. Noul plastic care...
Ultima oră
Pe aceeași temă