14.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialObama evită cuvântul "genocid" în discursul despre masacrarea armenilor

Obama evită cuvântul “genocid” în discursul despre masacrarea armenilor

Preşedintele american, Barack Obama, nu va folosi termenul de ”genocid” la comemorarea a 100 de ani de la masacrarea armenilor de către Imperiul Otoman, întrucât nu dorește să deterioreze relaţiile cu Turcia pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu, relatează CNN, conform Mediafax.

Deși Obama promisese, în campania din 2008, că va “recunoaşte genocidul armean” când va fi preşedinte, Casa Albă a emis, marţi, un comunicat atent formulat privind o întâlnire la nivel înalt cu organizaţii armene, evitând termenul “genocid”.

Un oficial din cadrul administraţiei a declarat că Obama, care va marca vineri centenarul, va evita de asemenea să folosească acest cuvânt. Termenul provoacă furia autorităţilor de la Ankara, care neagă că armata otomană a comis genocid.

“Ştim şi respectăm faptul că există unii care speră să audă un limbaj diferit anul acesta”, a afirmat oficialul. “Înţelegem perspectiva lor, deşi considerăm că abordarea noastră din anii anteriori rămâne cea corectă – atât recunoaşterea trecutului, cât şi abilitatea noastră de a coopera cu partenerii regionali pentru a salva vieţi în prezent”, a adăugat el.

Aceste informaţii reprezintă o dezamăgire pentru organizaţiile americano-armene, care au făcut lobby pe lângă administraţia SUA să folosească termenul “genocid” pentru a descrie uciderea sistematică a peste un milion de etnici armeni în 1915.

“Predarea preşedintelui Obama în faţa Turciei reprezintă o ruşine naţională. Este pur şi simplu o trădare a adevărului, o trădare a încrederii”, a apreciat Ken Hachikian, preşedintele Comitetului Naţional Armean din America.

Guvernul Turciei, un partener important în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic, reacţionează ferm la adresa Guvernelor străine care folosesc termenul genocid.

Cele mai citite

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...

Un bărbat a fost arestat după ce a amenințat că se aruncă în aer la consulatul Iranului la Paris

Poliția franceză a arestat un bărbat care a amenințat că se va arunca în aer la consulatul Iranului din Paris, dar la percheziție s-a...

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...
Ultima oră
Pe aceeași temă