8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialObama îndeamnă Iranul să-şi suspende activităţile nucleare cel puţin zece ani

Obama îndeamnă Iranul să-şi suspende activităţile nucleare cel puţin zece ani

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat, luni, Iranul să se angajeze să-şi blocheze pentru o perioadă de cel puţin zece ani activitatea nucleară prin acordul negociat în prezent și a apreciat ,totuşi, că şansele sunt potrivnice semnării unui document final, a declarat el, luni, pentru Reuters, informează Mediafax.

Șeful statului american a încercat să diminueze tensiunile cu privire la discursul pe care premierul israelian Benjamin Netanyahu urmează să-l susţină, marţi, la ora locală 11.00 (18.00, ora României) în faţa Camerelor reunite ale Congresului, în care-şi va exprima opoziţia faţă de acordul cu Iranul, apreciind că este o distragere care nu va fi "permanent distructivă" pentru relaţiile dintre Statele Unite şi Israel.

Însă el a criticat aspru poziţia lui Netanyahu, subliniind că există un "dezacord substanţial" între ei cu privire la modul în care să fie atins scopul pe care-l împărtăşesc, şi anume împiedicarea Iranului să se doteze cu arma nucleară.

Negocierile dintre marile puteri şi Teheran în vederea restricţionării capabilităţilor nucleare iraniene în schimbul unei anulări a sancţiunilor impuse de către occidentali au atins o etapă critică, înainte de termenul-limită prevăzut la sfârşitul lui martie pentru ajungerea la un cadru în baza căruia să fie încheiat acordul final până la 30 iunie.

Îndemnul lui Obama cu privire la perioada suspendării activităţilor nucleare-cheie reprezintă unul dintre cele mai puternice semnale date de Guvernul Statelor Unite până acum cu privire la o linie roşie în vederea ajungerii la o înţelegere.

"Dacă într-adevăr Iranul este pregătit să accepte ca un număr de două cifre să exprime anii în care este dispus să-şi menţină programul (nuclear) la nivelul de acum şi dacă într-adevăr când privim înapoi vedem elementele acestuia din prezent, dacă obţinem acest lucru şí o modalitate să-l verificăm, (atunci) nu vor fi necesari alţi paşi pe care să fim nevoiţi să-i facem să ne dea asigurarea că nu au arma nucleară", a spus Obama.

Scopul Statelor Unite este să se se asigure că "va exista cel puţin un an între momentul în care-i vedem că încearcă să obţină arma nucleară şi momentul în care pot efectiv să o producă", a spus Obama în acest interviu, atent programat de Casa Albă cu o zi înaintea discursului polarizator al lui Netanyahu la Capitoliu.

Obama a apărat puternic un posibil acord cu Teheranul, în contextul în care adminsitraţia sa este criticată ca fiind prea nerăbdătoare să încheie o înţelegere, cu riscul de a permite Iranului să devină un eventual stat dotat cu arma nucleară.

Casa Albă a dezminţit săptămâna trecută o informaţie potrivit căreia Statele Unite şi Iranul ar explora o posibilă înţelegere pe o perioadă de zece ani – care să blocheze, iniţial, programul nuclear iranian şi să prevadă o deblocare treptată permiţându-i să-şi sporească ulterior activităţile astfel încât să poată produce armament nuclear în ultimii ani ai acordului.

Totodată Obama a criticat din nou, în acest interviu, planul republicanilor şi unor democraţi din Senat de a impune sancţiuni suplimentare Teheranului în cazul în care nu se ajunge la o înţelegere finală până la 30 iunie, subliniind că acest lucru poate submina negocierile delicate.

"Sunt mai puţin îngrijorat, sincer, de comentariile premierului Netanyahu decât (de posibilitatea ca membrii) Congresului să adopte măsuri care pot submina negocierile înainte să fie finalizate", a declarat preşedintele american.

În pofida înregistrării unor progrese recente în negocieri, Obama a sugerat că evaluarea sa, potrivit căreia negocierile au mai puţin de 50% şanse să reuşească, nu s-a schhimbat prea mult.

Un acord cu Iranul ar reprezenta un succes important al moşternirii politicii sale externe, în contextul în care mandatul preşedintelui se încheie în doi ani.

Provocări aparent de nesoluţionat, reprezentate începând cu separatiştii proruşi din estul Ucrainei şi până la jihadiştii Statului Islamic (SI) în Siria, au umbrit succese ca eliminarea lui Osama ben Laden şi încercările de restabilire a relaţiilor cu Cuba.

Cele mai citite

Minivacanța de Paște după intrarea în Schengen. Peste 55% dintre români spun că vor călători mai mult în țările din spațiul Schengen de acum...

Românii se pregătesc pentru cea mai lungă minivacanță din acest an, în contextul în care anul acesta cele două sărbători (1 Mai și Paște)...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Ce trebuie să ai în vedere atunci când dorești să achiziționezi o barcă?

De la mic la mare, cu toții simțim o atracție deosebită pentru întinderile de apă. Când eram mici, mergeam la râu sau mare și...
Ultima oră
Pe aceeași temă