15.4 C
București
duminică, 12 mai 2024
AcasăSpecialUPDATE. Obama propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate...

UPDATE. Obama propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est

UPDATE 12.24: Obama propune un miliard de dolari pentru un plan de securitate în Europa de Est, relatează AFP, conform Mediafax.

UPDATE 11.45: Barack Obama a ajuns la Varșovia, unde va participa la un summit G7 la Bruxelles şi la ceremonii de marcare a 70 de ani de la Debarcarea din Normandia, relatează AFP, conform Mediafax.

"Angajamentul nostru în securitatea Poloniei şi în cea a aliaţilor noştri din Europa Centrală şi de Est este un element esenţial al propriei noastre securităţi şi este sacrosanct", a declarat Obama, după ce s-a întâlnit cu piloţi şi militari polonezi şi americani pe aeroportul de la Varşovia.

—-

Preşedintele american Barack Obama a zburat luni seara spre Polonia, în prima etapă a turneului său în Europa, în contextul crizei din Ucraina, relatează AFP, conform Mediafax.

Avionul de tip Boeing Air Force One a decolat din apropiere de Washington, luni, în jurul orei 19.40 (marţi, 02.40, ora României). El urmează să aterizeze marţi, la Varşovia, unde Obama se va întâlni cu piloţi americanni şi polonezi ai avioanelor F-16, care urmează să formeze patrule comune, un proiect lansat după anexarea de către Moscova a peninsulei ucrainene Crimeea (sud-est).

Şeful Executivului american va participa, de asemenea, la cea de-a 25-a aniversare a primelor alegeri democratice în acest fost stat al blocului sovietic, ceremonii care vor avea o anumită rezonanţă în contextul crizei dintre Moscova şi Occident.

Prin această vizită, Statele Unite doresc să asigure ţările din Europa de Est de angajamentul lor în apărarea securităţii aliaţilor din cadrul NATO, după absorbţia Crimeei de către Rusia.

Ca semn de susţinere puternică faţă de noile autorităţi de la Kiev, Obama se va întâlni miercuri în Polonia cu noul preşedinte ucrainean Petro Poroşenko, la învestirea căruia urmează să asiste vicepreşedintele american, Joe Biden.

Aceasta este a doua vizită a lui Obama în Europa în decursul a două luni.

Cele mai citite

Donald Tusk vrea să consolideze granița Poloniei cu Belarusul

Prim-ministrul polonez Donald Tusk a declarat, astăzi, că Varșovia începe lucrările pentru consolidarea întregii granițe estice, deoarece țara se confruntă cu ceea ce el...

Daniel Nicodim, viceprimar Ploiești: Legea care a declarat 10 Mai ca Ziua Independenței Naționale a îndreptat o gravă mistificare istorică

Primăria municipiului Ploiești și Garnizoana Ploiești au organizat ceremoniile dedicate Zilei Independenței Naționale a României, care s-au desfășurat la Monumentul Vânătorilor, primul monument din...

FCSB a primit medaliile și trofeul de campioană a României la fotbal. Gigi Becali preocupat de parcursul echipei în cupele europene

Finanţatorul echipei de fotbal FCSB, Gigi Becali, a afirmat, sâmbătă, după partida cu CFR Cluj, pierdută cu scorul de 0-1, la finalul căruia jucătorii...
Ultima oră
Pe aceeași temă