15.6 C
București
joi, 23 mai 2024
AcasăSpecialObama nu se va întâlni cu Erdogan, la Summitul privind securitatea nucleară

Obama nu se va întâlni cu Erdogan, la Summitul privind securitatea nucleară

Președintele american Barack Obama nu și-a programat nici o întâlnire bilaterală cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în cursul vizitei sale la Washington, pentru Summitul privind securitatea nucleară, după tensionarea relațiilor, din cauza crizei siriene, transmite AFP, conform Agerpres

Mai mulţi şefi de stat sunt aşteptaţi joi şi vineri în capitala americană la cea de-a patra ediţie a Summitului privind securitatea nucleară. Cu această ocazie, Barack Obama va avea o întrevedere particulară numai cu omologul său chinez, Xi Jingping, a informat un oficial american. 

Turcia şi Statele Unite sunt aliaţi în cadrul NATO, însă relaţiile lor s-au tensionat în ultimele luni din cauza dosarului sirian, în special de când Ankara i-a atacat pe combatanţii kurzi sprijiniţi de Washington în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. 

Turcia susţine că aceşti kurzi au legături cu rebelii din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care luptă pentru independenţă. 

Cu ocazia primirii la Departamentul de Stat a omologului său turc, Mevlüt Cavusoglu, secretarul de stat John Kerry a trecut sub tăcere aceste dezacorduri. 

În schimb, el a promis că “va continua să coopereze” cu acest “partener al Statelor Unite” şi “aliat din cadrul NATO”, cu scopul de “a face mai multe presiuni asupra Statului Islamic şi a putea pune capăt cât mai repede posibil acestui flagel”. 

La rândul său, şeful diplomaţiei turce a răspuns în faţa reprezentanţilor presei că ţara sa este “pe deplin hotărâtă să învingă grupările teroriste din regiunea noastră şi din lumea întreagă”. 

Pe de altă parte, Casa Albă a denunţat atingerile aduse în Turcia libertăţii de expresie şi democraţiei. 

Autorităţile turce sunt acuzate de derivă autoritară şi că îşi extind controlul asupra presei de opoziţie, mai ales după punerea sub tutelă a cotidianului Zaman. 

“Cerem autorităţilor turce să asigure că acţiunile lor respectă valorile democratice universale înscrise în Constituţia turcă, inclusiv libertatea de expresie, libertatea de întrunire şi libertatea presei”, a declarat pe 17 martie purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest. 

Această poziţie marchează o schimbare în raport cu începutul primului mandat al preşedintelui Barack Obama, când Washingtonul considera Turcia un aliat apropiat şi o forţă moderată de stabilizare în Orientul Mijlociu.

Cele mai citite

SUA vor lua măsuri după ce Georgia a adoptat legea controversată privind “influenţa străină”

Statele Unite(SUA) examinează "măsuri" de retorsiune după ce Georgia a votat o lege controversată privind "influenţa străină", a afirmat miercuri şeful diplomaţiei americane, Antony...

Mai mult de 140 de persoane ale zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit au aterizat în Singapore

Peste 140 de pasageri și membri ai echipajului zborului Singapore Airlines în care o persoană a murit în timpul unor turbulențe puternice, au ajuns,...

Atalanta Bergamo a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0) în finala Europa League

Atalanta Bergamo a cucerit trofeul Europa League la fotbal, după ce a învins-o pe Bayer Leverkusen cu scorul de 3-0 (2-0), miercuri seara, pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă