7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialObama susține că, în luna septembrie, i-a cerut lui Putin să pună...

Obama susține că, în luna septembrie, i-a cerut lui Putin să pună capăt atacurilor cibernetice

Președintele în funcție al Statelor Unite, Barack Obama, susține că, înainte de alegerile prezidențiale din Statele Unite, l-a somat pe omologul său rus, Vladimir Putin, să pună capăt atacurilor cibernetice care au vizat adresele de e-mail ale candidaților la Casa Albă, informează BBC, citat de Mediafax.

Într-o conferință de presă, Barack Obama a subliniat că, în cadrul summitului care a avut loc în China, în luna septembrie, l-a avertizat pe Putin că vor fi consecinţe grave, dacă atacurile cibernetice nu încetează. O lună mai târziu, Statele Unite a acuzat Rusia de implicare pentru a compromite procesul democratic în alegeri.

Nu se întâmplă mai nimic în Rusia fără ca Vladimir Putin să ştie”, a precizat Obama, sugerând că preşedintele rus ştia despre atacurile hackerilor.

El a făcut aceste declaraţii în timpul ultimei sale conferinţe de presă din aceast an şi a lăsat să se înţeleagă că Statele Unite ar putea continua bătălia cibernetică: „Orice ne fac ei nouă, putem să le facem şi noi lor”

Deşi nu l-a nominalizat pe succesorul său, Donald Trump, Obama a declarat că sunt unii republicani care nu conştientizează gravitatea implicării Rusiei în alegerile din Stalele Unite. De asemenea, Barack Obama şi-a exprimat nedumerirea în ceea ce-i priveşte pe susţinătorii GOP care îl aprobă pe Putin, declarând că „Ronald Reagan s-ar răsuci în mormânt”. El l-a sfătuit pe Trump să sprijine o investigaţie imparţială privind atacurile hackerilor ruşi în timpul campaniei electorale.

La începutul acestei săptămâni, Donald Trump s-a declarat neîncrezător în privinţa concluziilor exprimate în rapoartele serviiciilor secrete americane care suştin că hackerii ruşi l-au favorizat în campanie, calficându-le „ridicole şi motivate politic”. Într-un mesaj postat pe Twitter, Trump a scris: „Vă puteţi imagina că în cazul în care rezultatele alegerilor ar fi fost altele, am încercat să jucăm cartea Rusia/ CIA. Asta poate fi numită teoria conspiraţiei!”

 

 

Cele mai citite

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...
Ultima oră
Pe aceeași temă