6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialOccidentul, îngrijorat de riscul nuclear prezentat de Putin

Occidentul, îngrijorat de riscul nuclear prezentat de Putin

Strategii occidentali se uită tot mai atent la proiectele Moscovei privind posibila folosire a armelor atomice, arsenal pe care l-a modernizat mereu.

Şeful Pentagonului, Ashton Carter, a precizat că din punct de vedere al armelor nucleare, Rusia lui Vladimir Putin reprezintă un pericol mai mare decât Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece. Aflat la Minot în Dakota de Nord, unul din cele trei situri unde sunt stocate cele 400 de rachete intercontinentale americane Minuteman III, Ashton Carter a declarat că armata va moderniza aceste rachete balistice nucleare.

La Praga, în 2009, preşedintele Barack Obama a creat enorme aşteptări în lume afirmând obiectivul său – al unei lumi fără arme nucleare. În pofida speranţelor avocaţilor dezar­mării mondiale, Administraţia americană nu a pus în discuţie proiectul modernizării rache­telor sale intercontinentale, refuzând să recurgă la opţiunea Frranţei. În 1998, preşedintele Jacques Chirac a decis abandonarea rachetelor, lăsând disuasiunea să se bazeze pe bombardierele şi submarinele nucleare. De atunci, Rusia, China sau Coreea de Nord continuă să-şi modernizeze arsenalul nuclear, despre Rusia fiind cunoscute investiţiile masive pentru producerea de noi arme nucleare.

US Air Force prevede înlocuirea rachetelor Minuteman III începând din 2030 cu un tip total nou de rachete, program cu un cost estimat astăzi la 86 de miliarde dolari pe o perioadă de 50 de ani. Potrivit experţilor americani, costul unei modernizări complete a arsenalului nuclear în următoarele decenii va atinge o mie de miliarde, în timp ce SUA vor trebui, de asemenea, să investească sume colosale în modernizarea armamentelor convenţionale. Pentru cei care critică programul Pentagonului, Carter insistă asupra necesităţii continuării de a beneficia de toate elementele disuasiunii sale şi a subliniat că Rusia lui Putin este în mod cert mult mai îngrijorătoare decât URSS-ul de ieri în ce priveşte folosirea armei nucleare. El a criticat „gesticulaţia nucleară“ a Rusiei de astăzi şi se întreabă dacă liderii ruşi de azi au păstrat „marea reţinere pe care o aveau liderii epocii Războiului Rece, când  ameninţau cu armele lor nucleare“. Astăzi, arată Carter, folosirea cea mai probabilă a armei nucleare nu mai reprezintă un război total, avut în vedere în timpul Războiului Rece, pe care marile puteri s-au abţinut să-l declanşeze. După anexa­rea Crimeii, Vladimir Putin a declarat public că este pregătit să folosească arma nucleară în timpul operaţiunilor şi Moscova este suspectată că a testat o rachetă de croazieră violând tratatul FNI din 1987 care interzice armele nucleare cu rază medie în Europa.

Ameninţarea Moscovei

De ce este necesar ca SUA să dispună de mijloace pentru oprirea armelor Kremlinului, care vizează continentul? Este un scenariu sumbru – averti­zează generalul NATO, Philip Breedlove, care a făcut predicţii pri­vind modul în care ar decurge un război cu Rusia, având în vedere tensiunile tot mai accentuate dintre Washington şi Moscova. El a cerut puterilor NATO din Europa să-şi amelioreze sistemele militare de pregătire şi de alarmă precoce pentru a fi pregătite pentru ameninţarea unui atac rusesc. Breedlove a expus scenariul în conferinţa Asociaţiei Forţei Aeriene la Gaylord National Resort în Maryland, SUA şi a repetat necesitatea întăririi Europei de Est pentru oprirea armatelor lui Putin pentru a rezista în primele zile, până la venirea forţelor mi­litare suplimentare. Think tank-ul Atlantic Council a avertizează că Rusia este capabilă să declare război într-o noapte şi să lanseze o invazie la scară amplă.

Potrivit Daily Star, preşedin­tele rus îşi pregăteşte ţara pentru devastare nucleară având în vedere că se construiesc zeci de noi bunkere, bombe şi arme spaţiale. Kremlinul a declarat că ar deţine de zece ori cantitatea de arme nucleare deţinute de marele său rival, NATO.  Daily Star a publicat şi o hartă a primului loc unde bombe nucleare rusești ar putea lovi în cazul declanşării unui „război mondial 3“. Sir Alexandre Richard Shireff susţine: „Nu vă faceţi nici o iluzie – utilizarea rusă a armelor nucleare se află inclusă în strategia militară a Rusiei“.

Puterea de foc a lui Vladimir Putin va inunda Europa, arată foşti responsabili ai NATO, subliniind că submarinele şi navele de război vor sufoca total Europa. Puterea navală rusă va putea prelua complet controlul Atlanticului şi toate celelalte căi aeriene şi maritime esenţiale necesare unei desfăşurări NATO.   

PLAN PÂNĂ ÎN 2030

Franţa se pregăteşte

Generali şi responsabili politici francezi, prezenţi la universitatea de vară pentru Apărare de la Paris, au făcut apel la o creştere rapidă şi forte a bugetului armatelor şi au fost invocate mai multe motive.  Principalul factor al acestui apel – costul disuasiunii nucleare se va dubla pentru a atinge 6 miliarde euro pe an în 2030. Or, o vastă confederaţie europeană lipsită de arme nucleare ar fi o imprudenţă având în vedere ameninţările existente, între care cea a terorismului.

Ashton Carter: este posibil un atac „teribil“ şi fără precedent, de exemplu din partea Rusiei sau a Coreii de Nord, pentru a încerca forţarea unui adversar superior în plan convenţional să abandoneze unul din aliaţii săi, în timpul unei crize.

 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă